Vijest

Osuđenom za zločine u Zecovima odgođeno izvršenje zatvorske kazne

24. Oktobra 2024.13:25
Ljubiši Četiću, pravosnažno osuđenom na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih u prijedorskom selu Zecovi 1992., odgođeno je izvršenje kazne do sredine decembra, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine za Detektor.
Zecovi. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH su naveli da je na osnovu Četićeve molbe odgođeno izvršenje kazne zatvora za dva mjeseca, odnosno do 17. decembra ove godine.

Potvrdili su i da je Zoran Milunić, osuđen na 14 godina zatvora zbog Zločina u Zecovima, upućen na izdržavanje kazne. Njemu je po izricanju prvostepene presude bio određen pritvor, a iz Suda pojašnjavaju da je 18. septembra premješten iz pritvorske jedinice u zatvorsku na odsluženje kazne.

Prvostepenom presudom, koja je kasnije i potvrđena, za zločine u Zecovima su, osim Četića i Zorana Milunića, osuđeni Dušan Milunić na 12 godina, Ilija Zorić na 20, a Zoran Stojnić na osam godina zatvora zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima. Istom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni optužbi.

Prilikom izricanja prvostepene presude, Sud je odredio pritvor Dušanu i Zoranu Miluniću, Stojniću i Zoriću, dok su Četiću određene mjere zabrane. Tada je Četićev branilac pojasnio da je on nedavno izašao sa odsluženja 15-godišnje kazne zatvora.

Četić je 2012. godine, nakon sklopljenog sporazuma, pravosnažno osuđen na 13 godina zbog zločina na Korićanskim stijenama, te je objedinjenjem kazni za druga djela osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 i po godina.

U januaru ove godine Sud BiH je izdao naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Zorićem i Stojnićem, nakon što nisu pronađeni na adresama stanovanja, a po određivanju pritvora tokom izricanja presude.

Iz Suda kažu da, zaključno s 23. oktobrom, “Sud nije zaprimio novu informaciju od NCB Interpola u vezi sa statusom navedenih lica“.

Dušan Milunić je, u svojstvu komandira Rasavačke čete, proglašen krivim za prisilno preseljenje. Stojnić je proglašen krivim da je u toku akcije ubio jednog civila, a Zoran Milunić da je s drugima učestvovao u lišavanju života tri civila. Četić je osuđen po optužbi da je udarcima nanio teške duševne i fizičke patnje jednom civilu. Zorić je, prema presudi, s drugima došao do kuće u kojoj su bili žene i djeca, na koje su zapucali i usmrtili ih, osim tada petnaestogodišnjeg Zijada Bačića, koji se sakrio na konjska kola i preživio.

Tokom postupka, koji je počeo u aprilu 2015. godine, preminula su dvojica optuženih – Zdravko Antonić i Radomir Stojnić, pa su postupci protiv njih obustavljeni. Postupak u odnosu na Duška Zorića, koji je uhapšen u Njemačkoj zbog kršenja zakona o oružju, razdvojen je u decembru 2022. godine.

Lamija Grebo