Suđenje

Milunić i ostali: Razdvojen postupak protiv Duška Zorića, koji je uhapšen u Njemačkoj

16. Decembra 2022.18:50
Suđenje za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi 1992. godine nastavljeno je bez optuženog Duška Zorića, protiv koga je postupak razdvojen jer se nalazi u istražnom pritvoru u Njemačkoj.

sudnica Suda BiHSud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je dostavilo informaciju od Interpola u kojoj se navodi da se vodi istraga protiv Zorića zbog sumnje da je prekršio zakon o zabrani ratnog oružja.

Tužilac Izet Odobašić kazao je da je razgovarao sa tužiocem u Njemačkoj, koji mu je rekao da će postupak potrajati još najmanje tri mjeseca.

“Ostajem kod prijedloga da se postupak razdvoji”, kazao je Odobašić ponavljajući zahtjev sa prethodnog ročišta, koje je bilo odgođeno zbog hapšenja Zorića u Njemačkoj.

Odbrane su se protivile prijedlogu dok ne stigne pisani akt sa detaljima postupka u Njemačkoj, a Vijeće je odlučilo da razdvoji postupak. Predsjedavajući Šaban Maksumić je rekao da je neizvjesno kada bi Zorić mogao ponovo biti dostupan.

Ročištu, kao ni prošli put, nije pristupio optuženi Radovan Četić, čiji je branilac Miodrag Stojanović ponovio da se on nalazi na bolničkom liječenju i da se dobrovoljno odriče prava da prisustvuje suđenju. Vijeće je prihvatilo da se suđenje održi bez optuženog.

Sa Zorićem i Četićem optuženi su Dušan Milunić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Sudija Maksumić je kazao da svjedok Z-12 nije pristupio zbog zdravstvenih razloga i da se nalazi na bolničkom liječenju.

U nastavku suđenja saslušan je vještak neuropsihijatrijske struke Omer Ćemalović, koji je na zahtjev suda pregledao svjedoka Z-12 kako bi utvrdio da li boluje od duševnih bolesti i da li je njegovo zdravstveno stanje moglo uticati na davanje iskaza u istrazi.

Ćemalović je zaključio da je svjedok procesno sposoban i da nema duševnih oboljenja. On je rekao da je Z-12 u decembru 2015. godine hospitalizovan na psihijatrijskoj klinici, a nakon toga je u bolnicu priman još četiri puta i liječen ambulantno.

Vještak je naveo da Z-12 ima određene psihičke poremećaje, da se njegove tegobe izražavaju nakon kontakata sa sudom, kao i da su u vezi sa porodičnim prilikama njega kao svjedoka, ali da nema medicinskih razloga koji bi spriječili njegovo svjedočenje.

“Nisam našao nijedan razlog da se isključi njegova procesna sposobnost”, kazao je Ćemalović.

Na pitanja branioca Veljke Ćivše, koji zastupa optuženog Zorana Stojnića, vještak je rekao da dijagnoze u medicinskoj dokumentaciji svjedoka ne spadaju u duševne bolesti.

On nije želio da se detaljnije bavi dijagnozama kolega, ponavljajući na pitanja branioca da je obavio pregled koji je bio ključan da odgovori na zahtjeve iz naredbe suda.

Ćivša je najavio da će predložiti saslušanje doktorice koja svjedoka Z-12 liječi posljednjih sedam godina.

Naredno ročište je zakazano za 27. januar.

Marija Taušan