Suđenje

Mane Đurić i ostali: Vještaci zaključili da je optuženi sposoban pratiti suđenje

10. Septembra 2024.16:53
Mane Đurić, kojeg optužnica Državnog tužilaštva tereti za zločine počinjene u Vlasenici, sposoban je pratiti suđenje jednom mjesečno u trajanju od dva sata, s obaveznom pauzom između, zaključak je tima vještaka zdravstvene struke iznesen na statusnoj konferenciji.
Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, na početku ročišta je navela da je optuženi Đurić vještačen 27. decembra prošle godine, prilikom čega je utvrđeno da nije sposoban pratiti suđenje. Naredno vještačenje, kako je objasnila, zakazano je bilo za tri mjeseca nakon, kako bi optuženi mogao primati terapije.

Novo vještačenje je napravljeno krajem jula ove godine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Đurića su pregledali doktori Fuad Pašić i Ademir Hadžismajlović. Pašić je tokom iznošenja nalaza i mišljenja naveo da su pregledali detaljno medicinsku dokumentaciju koju je donio Đurić, te uradili niz testova i intervju s optuženim, kako bi se upoznali s historijom bolesti i liječenjem.

Vještaci su zatražili i mišljenje konzilija doktora bolnice u Zvorniku, gdje se Đurić nalazi na liječenju, te su na kraju naveli da je optuženi sposoban pratiti suđenje jednom mjesečno u trajanju od dva sata, s obaveznom pauzom od 15 minuta.

Miloš Perić, branilac optuženog Đurića koji danas, kao i drugi optuženi u ovom predmetu, nije bio prisutan u sudnici, prigovorio je mišljenju vještaka. On je pojasnio kako njegov branjenik prima terapiju po tri dana, te da isto toliko dana treba da se oporavi, zbog čega ne može putovati i pratiti suđenje.

Vještaci su rekli da je neophodno od njegovog doktora dobiti mjesečni hodogram liječenja i u skladu s tim planirati suđenje.

“Sud će odluku o ovome donijeti naknadno“, rekla je Hadžiomerović.

Đurić je u februaru 2018. optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Postupak protiv Đurića razdvojen je u septembru 2019. godine zbog zdravstvenih razloga, da bi u martu 2021. predmeti ponovo bili spojeni nakon što je isti tim vještaka – ljekari Pašović, Beganović i Đonović-Omanović – zaključio da je optuženi sposoban pratiti suđenje.

Jasmin Begić