Suđenje

Vještaci zaključili da je Mane Đurić sposoban za suđenje

25. Februara 2021.16:39
Tim vještaka zaključio je da je Mane Đurić, optuženi za zločine u Vlasenici, zdravstveno sposoban da prati suđenje.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještaci su na statusnoj konferenciji iznijeli nalaz u kojem je na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda zaključeno da optuženi može učestvovati u postupku. Preporučeno je da suđenja ne budu dugotrajna i da se prave pauze.

Nalaz su sačinili ljekari Opšte bolnice u Sarajevu, otorinolaringolog Lejla Beganović, hirurg Salko Pašović i anesteziolog Dejana Đonović-Omanović. Oni su naveli koje je zahvate i terapije imao Đurić u protekle dvije godine, konstatujući da se oporavio.

Branilac Miloš Perić je rekao da je tim vještaka tražio određene nove nalaze prilikom pregleda, ali da Đurić to nije stigao uraditi jer je naručen za 3. mart.

Pašović je na pitanje branioca kazao da su mogli donijeti zaključak na osnovu pregleda i dosadašnjih nalaza. Rekao je da zahvat koji bi Đurić trebalo još da uradi – nije hitan.

Perić je kazao da, osim što je nalaz sačinjen bez relevantne dokumentacije, prigovara i na izbor ustanove koja je obavila vještačenje, na izbor anesteziologa u tim, jer smatra da nema veze sa oboljenjima optuženog. Naveo je da odgovori vještaka nisu bili konkretni i ubjedljivi.

Omanović-Đonović je kazala da anesteziolog brine o pacijentima nakon operacija i da misli da je najkompetentniji da ocijeni sposobnost. Dodala je da su vitalni parametri Đurića dobri i da je u dobroj kondiciji.

Tužilac Seid Marušić je rekao da, s obzirom na nalaz vještaka, predlaže da se ovaj postupak spoji sa predmetom protiv trojice optuženih za zločine u Vlasenici sa kojima je prvobitno bio optužen i Đurić.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o prijedlogu tužioca, kao i o procesnoj sposobnosti optuženog.

Đurić je u februaru 2018. optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Postupak protiv Đurića razdvojen je u septembru 2019. godine zbog zdravstvenih razloga.

 

Marija Taušan