Suđenje

Kadrić i ostali: Najteže bilo gledati kako mu tuku sina

24. Jula 2024.15:50
Na suđenju za zločine počinjene u Visokom, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze preminulih svjedoka koji su govorili o fizičkom zlostavljanju dok su bili zatvoreni u kasarni.

Asim Hamzić i Hajrudin Halilović. Foto: BIRN BiH

Vaso Dabić u istrazi je ispričao da je njegovo selo Grab napadnuto 2. juna i da su morali noćiti 20 dana u jednoj kući.

“Onda su nam naredili da napustimo selo, navodno zbog sigurnosti. Svi smo odvedeni u kasarnu”, naveo je svjedok i dodao da je upravnik bio Zijo Kadrić, koga je odranije poznavao kao nastavnika fizičkog.

Rekao je da su ih u kasarni tukli svime što im se našlo pri ruci. Kako je naveo, njega su najviše tukli Asim Hamzić i Hajrudin Halilović.

“Od 26. juna, dok nas nije registrovao Crveni krst u avgustu, bilo je neviđeno batinanje”, kazao je Dabić i dodao da su mu od batina ostale deformacije na tijelu.

Dabić je ispričao kako bi Kadrić ušao među zatočenike i rekao da nekoga ne smiju dirati, te kako bi uveče baš tog izvodili i tukli.

Svjedok je kazao da mu je najteže bilo da gleda kako mu tuku sina. Govorili su da će mu ubiti sina, a jednom su ispalili hitac u prostoriji u kojoj se sin nalazio.

“Kaže: ‘Uđi, Vaso.’ Ja ušao, sin stoji uz zid”, prisjetio se svjedok.

Naveo je da su dva zatvorenika podlegla u kasarni. Dabić je rekao da je u Visokom ostao do aprila 1993, onda je prebačen u Zenicu, gdje je osuđen na godinu zbog nošenja oružja, a konačno je razmijenjen u oktobru.

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane (TO) Gračanica te u zatočeničkom objektu – logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Vukan Kuprešak tokom istrage je ispričao kako je njegovo selo Kalotići bilo napadnuto i kako je s drugim muškarcima odveden u kasarnu “Ahmet Fetahagić”. Kazao je da je bio zatvoren sa oko 150 ljudi srpske nacionalnosti i da su ih prvih 20-ak dana tukli vojnici.

“Posebno se isticao Mrčo, poslije sam saznao da se zove Hajrudin Halilović”, rekao je Kuprešak.

Dodao je da je vođen na ispitivanje, gdje ga nisu tukli, ali bi poslije bio odvođen u prostoriju gdje je bio Mrčo i tu je udaran. Naveo je da su ga tukli i maljem.

U komentaru na iskaze oba preminula svjedoka, Halilovićev branilac Damir Samardžić je kazao da nema medicinske dokumentacije koja bi potkrijepila njihove iskaze, kao i da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je njegov branjenik lice o kojem su govorili.

Suđenje se nastavlja 18. septembra.

Marija Taušan