Vijest

Almiru Sarajliću smanjena kazna za zločin u Vitezu

23. Jula 2024.15:27
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine djelimično je uvažilo žalbu Odbrane i smanjilo kaznu Almiru Sarajliću na 15 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza, dok su sedmorica nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH oslobođeni optužbe.
Almir Sarajlić na jednom od ranijih ročišta. Foto: BIRN BiH

Državni sud je prvostepenom presudom u septembru prošle godine Sarajlića osudio na 20 godina zatvora za ubistva 12 zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena 22. decembra 1993, dok su optužbi oslobođeni bivši komandanti i pripadnici 325. brigade Armije BiH – Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Sarajlić je osuđen da je, u svojstvu pripadnika 325. brdske brigade Armije BiH prilikom unaprijed isplaniranog i pripremljenog napada na linije HVO-a u Vitezu – Križančevom Selu, Šafradinu i Dubravici – na području zaseoka Šafradini, u blizini Sivrinog Sela, ubio najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali i bili razoružani. Među njima je bilo i ranjenih vojnika, a jedan od njih neutvrđenog identiteta je bio potpuno onesposobljen za samostalno kretanje.

Tužilaštvo BiH je na ovu presudu uložilo žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i bitne povrede odredaba krivičnog postupka, predlažući da se prvostepena odluka ukine u oslobađajućem dijelu i odredi održavanje pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja, ali je odbijena kao neosnovana te je potvrđena oslobađajuća presuda Puriću, Tarahiji, Sivri, Nurkoviću, Kavazoviću i Omanovićima.

Djelimično je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Sarajlićevog branioca uloženu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o sankciji, a koji je predlagao preinačenje presude ili njeno ukidanje, te je u konačnici kazna smanjena sa 20 na 15 godina zatvora.

U presudi Apelacionog vijeća se navodi da kazna zatvora od 15 godina odražava težinu počinjenog zločina, kao i njegove posljedice, te da će Sarajliću u zatvorsku kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Sarajliću je, kako je Detektor ranije izvještavao, nekoliko mjeseci poslije prvostepene presude određen pritvor, nakon što je uhapšen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Jasmin Begić