Suđenje

Drljača i ostali: Spojeni predmeti za zločine u “Malom logoru”

19. Aprila 2024.15:24
Na ročištu na kojem je predmet Slobodana Savića spojen s predmetom Rajka Drljače i ostalih, optuženih za zločine u “Malom logoru” u Banjoj Luci, svjedoci su ispričali kako su ih u ćelijama i drugim zatvorskim prostorijama tukli stražari, ali i drugi zarobljenici srpske nacionalnosti.
Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Savićev predmet spojen je s predmetom Rajko Drljača i ostali 20. februara, rečeno je na ročištu u Državnom sudu na kom je i pročitana optužnica protiv njega, koja je u januaru potvrđena i tereti ga za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Prema deset tačaka optužnice, Savić se tereti da je u periodu od septembra 1994. do decembra 1995. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Banjoj Luci, zvanom “Mali logor”, premlaćivao civile nesrpske nacionalnosti i ratne zarobljenike. Navodi se da je prema njima nečovječno postupao, na način da ih je tukao i zlostavljao, nanoseći im brojne fizičke i duševne patnje.

Njegov predmet spojen je s drugim predmetom u kome Tužilaštvo BiH tereti Rajka Drljaču, Milića Bućana, Gorana Jorgića, Gorana Bojića, Svetislava Cvijetića, Uroša Graba, Aleksandra Jankovića, Igora Kljakića, Milenka Letića, Borislava Milakovića, Draška Radusinovića, Gojka Soldata, Mileta Vučkovića, Gorana Savića i Duška Drljaču da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, u periodu od 1992. do 1995. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Vojno-istražnom zatvoru zvanom “Mali logor” – između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljanjem te drugim nečovječnim postupanjem.

U nastavku ročišta, svjedok Osman Gojačić ispričao je da je u zatvoru “Mali logor” dobio batine od policajaca s nadimcima Vučko i Paprika, zatim zatvoren u samicu gdje ga je kasnije policajac Goja tjerao da radi sklekove.

Posvjedočio je da je kasnije odveden u ćeliju sa zatvorenikom Momčilom Savićem, koji ga je maltretirao i tukao, te tjerao da pjeva četničke pjesme. U tom periodu, kako je naveo, ujutro i navečer je čistio toalet. Kazao je da su ga policajci udarali dok je prolazio kroz hodnik. Na pitanje ko su policajci koji su ga najviše tukli, kazao je da je prepoznao Goju, Papriku i izvjesnog Zenicu, kojeg još zna i pod imenom Slobodan Savić.

Nakon što je tužiteljica pročitala dijelove iskaza iz istrage, svjedok je potvrdio navode da su ga najčešće palicama tukli Goran Bojić zvani Čizmar i Slobodan Savić zvani Zenica.

Ispričao je i da je u jednom trenutku imao upalu pluća, ali mu doktor koji ga je pregledao nije dao nikakav lijek, i da je imao bolove od batina zbog kojih nije mogao spavati.

Gojačić je kazao da je kasnije prebacivan u druge ćelije iz kojih su ga najčešće izvodili Goja i Slobodan Savić, koji su ga tukli. U jednoj ćeliji ga je, dodao je, metalnom stolicom tukao zatvoreni policajac iz Prijedora, a u drugoj ga je bokserom tukao Goran Bojić, dok su se ostali smijali.

U “Malom logoru” boravio je sve do 10. januara 1996., nakon čega je razmijenjen i trpi zdravstvene posljedice.

Na pitanja Odbrana, svjedok je kazao da je u VIZ-u boravio zbog optužbi za špijunažu i podrivanje Srpske Republike. Dodao je i da ga je iz ćelije najčešće izvodio stražar Gojko, zvani Goja.

Hasan Hrnjatović iz Doboja ispričao je da je uhapšen sredinom maja 1995. godine, a zatim i odveden u “Mali logor”, gdje je zatvoren u prostoriju na spratu, s još petnaestak ljudi.

Prisjetio se da su prilikom izlaska do toaleta dobijali batine, dok su u ćelijama ležali na podu i ćebadima. Iz razgovora sa zatvorenicima saznao je da je upravnik zatvora bio kapetan Drljača, kojeg je sreo nekoliko puta.

Na pitanje tužiteljice o psihičkom i fizičkom maltretiranju, Hrnjatović je kazao da su čuvari tukli i maltretirali sve zatvorenike, a njega su najviše tukli Slobodan Zenica i izvjesni Milaković, dok je vidio Gorana Bojića kako tuče druge. Ispričao je i kako mu je jednog dana, za koji misli da je bio praznik, Milaković izbio zub udarcem cipelom.

Nakon što mu je tužiteljica predočila izjavu iz 2023. godine, potvrdio je iskaz u kojem je naveo da je Slobodan Savić “naročito opasan” i da ga je “posebno tukao kad god ga je vidio”.

Dodao je i da je on jedini zarobljenik koji je u “Malom logoru” ostao sve do aprila 1996., kada je razmijenjen, ali ne zna zašto su ga čuvali duže, kao i da zbog ovih događaja ima probleme s bubrezima.

Na pitanja Odbrana, Hrnjaković je kazao da je u zatvoru boravio zbog optužbi za špijunažu, podrivanje ustavnog poretka i oružane pobune.

Na oba svjedočenja Odbrana Slobodana Savića uložila je prigovore, uz pojašnjenje kako smatraju da ih se “na silu uvlači u postupak koji traje godinu dana” i da je Sud ranije morao odlučiti o zahtjevu za razdvajanje predmeta, koji su podnijeli. Vijeće je navelo da ovaj zahtjev nije još zaprimljen.

Nastavak suđenja će biti određen naknadno.

Enes Hodžić