Suđenje

Srabović i ostali: Odbrana Ahmeta Bajrića traži oslobađajuću presudu

18. Aprila 2024.11:58
Na suđenju za zločine počinjene na području Lukavca 1992. godine, Odbrana Ahmeta Bajrića je u završnoj riječi zbog nedostatka dokaza zatražila oslobađajuću presudu.
Abid Arapčić, Refik Morankić, advokat Meris Ćato i Ahmet Bajrić. Foto: BIRN BiH

Advokat Meris Ćato je naveo da se Bajrić tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno ubistvo, mučenje i nečovječno postupanje, kao i da je Tužilaštvo u odnosu na njega izmijenilo optužnicu krajem prošle godine. Ovim ga je Tužilaštvo dovelo u teži i nepovoljniji položaj, pojasnio je te predložio da Sud odbije izmjenu takvog činjeničnog stanja.

“Odbrana ističe jedan procesni prijedlog da Sud optuženog oslobodi od optužbe zbog nedostatka dokaza”, rekao je Ćato i ukazao na nepostojanje jasnih dokaza koji bi potvrdili navode optužnice.

Skrenuo je pažnju kako su dokazi nejasni po pitanju vremenskog perioda iz optužnice koji se vezuju za njegovog branjenika, kao i njegovog vojnog angažmana u smislu da nije utvrđeno “kada je bio vojni policajac Štaba Teritorijalne odbrane Lukavac, a kad navodno pripadnik ‘Fikine jedinice’”.

Bajrić je optužen sa Zijadom Srabovićem, Refikom Morankićem, Abidom Arapčićem, Pašagom Čajićem, Samirom Džambićem i Mirsadom Žilićem, a terete se za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice” i HVO-a Modrac, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Advokat Ćato je u završnoj riječi naveo kako brojni svjedoci saznanja crpe od drugih osoba, kao i da su im navodi kontradiktorni.

Za iskaz zaštićenog svjedoka S-1, između ostalog, kazao je da je pun kontradiktornosti i da je mišljenja da je preuveličavanjem nekih detalja htio da izbjegne vlastitu odgovornost.

Odbrana je, govoreći o smrti Nikole Jovića, između ostalog, kazala da tokom postupka nikada nije dobijen uzrok smrti, s obzirom da nije rađena obdukcija.

“Tokom postupka nije utvrđeno da je moj branjenik prouzrokovao smrt Nikole Jovića, niti da ga je maltretirao”, rekao je advokat Ćato.

Branilac je naveo da je svjedok Branko Božanović u iskazu stalno miješao identitet osoba koje su ga lišile slobode, kao i da je evidentno da nije poznavao optuženog. Njegova izjava, prema Odbrani, ne može se uzeti kao pouzdana i relevantna zbog kontradiktornosti.

“Uzimajući u obzir navedeno, nedvojbeno je da su osnovani prijedlozi Odbrane da se Ahmet Bajrić oslobodi”, kazao je Ćato.

Optuženi Bajrić je bio saglasan sa izlaganjem svog advokata.

Ročište na kojem će Odbrane Arapčića i Čajića iznijeti svoje završne riječi zakazano je za 23. maj.

Lamija Grebo