Vijest

Odbijen Ališpagin zahtjev za izuzeće sutkinje

29. Marta 2024.11:53
Državni sud odbio je zahtjev Odbrane Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine u Trusini kod Konjica, za izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Željke Marenić zbog nepoštivanja načela nepristrasnosti, potvrđeno je za Detektor.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Iz Suda su naveli da je na Općoj sjednici doneseno rješenje kojim se zahtjev Ališpagine Odbrane za izuzeće predsjedavajuće Vijeća Željke Marenić odbija kao neosnovan.

Na zadnjem ročištu u ovom predmetu Odbrana Ališpage je obrazložila razloge zbog kojeg bi sutkinja Marenić trebala biti izuzeta iz ovog postupka, između ostalog, izražavajući sumnju u njenu nepristrasnost i navodeći kako smatraju da je ona već “osudila” njihovog branjenika.

Ališpagu, bivšeg komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo tereti da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Postupak protiv Ališpage je, zbog njegovog zdravstvenog stanja, 2014. razdvojen u odnosu na ostale u predmetu, koji je pravosnažno okončan 2017. godine. 

Naredno ročište bit će naknadno zakazano.

Lamija Grebo