Članak

Memić i drugi: Potvrđena osuđujuća presuda za Trusinu

9. Januara 2017.14:18
Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je žalbe Odbrana Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića kao neosnovane, te potvrdilo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na ukupno 37 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Hodžić je osuđen na 12, Memić na deset, a Bojadžić na 15 godina zatvora.

Dževad Salčin i Senad Hakalović ranije su oslobođeni krivice u nedostatku dokaza.

Prema prvostepenoj presudi iz septembra 2015. godine, Bojadžić je rukovodio napadom na Trusinu 16. aprila 1993., kada je ubijeno 15 civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a četvero ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Bojadžić, kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, podređenim vojnicima naredio da u jutarnjim satima 16. aprila 1993. napadnu Trusinu, naredivši da niko ne smije ostati živ, a sa obližnjeg brda je rukovodio napadom ne vodeći računa o civilnim i vojnim ciljevima.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog učešća u strijeljanju šest pripadnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje, te učestvovao u ubistvima.

Ovo je bilo najduže prvostepeno suđenje pred Sudom BiH. Osumnjičeni su uhapšeni 2009., a suđenje im je počelo godinu dana kasnije. Ovim predmetom je bio obuhvaćen i Zulfikar Ališpago, nekadašnji komandant odreda “Zulfikar”, protiv kojeg je postupak razdvojen zbog bolesti.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Džana Brkanić