Suđenje

Ališpago: Odbrana traži izuzeće predsjedavajuće sutkinje Marenić

13. Februara 2024.14:20
Odbrana Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine u Trusini kod Konjica, zatražila je izuzeće predsjedavajuće sutkinje Željke Marenić zbog nepoštivanja načela nepristrasnosti, navodeći kako smatraju da je već "osudila" njihovog branjenika.

Trusina. Foto: BIRN BiH

Ališpagini novi branioci Alen Nakić i Vedad Kolašinac su na ročištu obrazlagali razloge zbog kojeg bi sutkinja Marenić, prema njima, trebala biti izuzeta iz ovog postupka.

Činjenice i okolnosti koje ukazuju na njenu pristrasnost, kako je naveo advokat Nakić, nalaze se, između ostalog, i u rješenju od 6. februara ove godine u kojem je navela da je “zločin na području Trusine ostavio trajne posljedice na veliki broj preživjelih“.

“Ovakva leskičko-sintaksička konstrukcija smatra se kršenjem presumpcije nevinosti, što u daljem slijedu izaziva sumnju u Vašu nepristrasnost“, pojasnio je Nakić, ali u sudnici nije precizirano o čemu je ovo rješenje.

On je napomenuo i da je ona predsjedavala sudskim vijećem u predmetu iz kojeg je razdvojen Ališpagin, te u kom je donesena presuda.

Ališpagu, bivšeg komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo tereti da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Postupak protiv Ališpage razdvojen je zbog zdravstvenog stanja 2014. u odnosu na ostale optužene u predmetu protiv Mensura Memića i ostalih. Taj predmet je pravosnažno okončan 2017. godine. 

Advokat Kolašinac je kazao da se radi o dugotrajnom postupku s kojim je novoj Odbrani bilo potrebno vremena da se upoznaju.

“Ja sam shvatio da ste Vi razvili jedan negativan stav prema mom branjeniku“, kazao je Kolašinac i dodao da je shvatio kako je Ališpago na neki način uspio iznervirati sutknju Marenić koja je “nastavila kršiti etičke kodekse“, odnosno smatra da nije poštivala načela nepristrasnosti ni jednakosti u postupku.

Obrazlažući svoje navode, Kolašinac je citirao izjave sutknje Marenić s ročišta od 26. decebra prošle godine, kao i onog od 19. februara 2019. Dodao je da smatra da je Marenić Ališpagu “pogrešno poučila i uskratila mu pravo da se izjasni na optužnicu”.

“Vi ste Ališpagu već osudili“, kazao je on.

Tužilaštvo je navelo da smatra da je ovaj zahtjev usmjeren na odgađanje postupka, kao i da se “očigledno radi o održavanju procesne discipline, što je u nadležnosti Suda“.

“Smatramo da nije povrijeđeno pravo na Odbranu“, rekao je tužilac Mladen Vukojičić.

O zahtjevu Odbrane bit će odlučeno u narednom periodu, a novo ročište zakazano je za 12. mart.

Lamija Grebo