Članak

Ališpago: Ranjeni pripadnici “Zulfikara”

19. Februara 2019.15:28
Svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se ranjavanja dvojice pripadnika jedinice “Zulfikar” u akciji na selo Trusina kod Konjica 16. aprila 1993.

godine.

Svjedočeći na suđenju Zulfikaru Ališpagi, koje je nastavljeno nakon četvoromjesečne pauze, Atif Karović je kazao da je bio u sanitetu 45. brdske brigade Armije BiH i da mu je Seid Padalović rekao da ode u selo Gostoviće i pripremi prihvatnu ambulantu, jer se sprema akcija.

Karović je izjavio da mu je nakon početka akcije javljeno da stižu dva ranjenika i on im je ukazao prvu pomoć. On je dodao da je jedan od njih podlegao prilikom transporta radi pružanja dalje medicinske pomoći.

Svjedok je rekao da je taj dan vidio nepoznate vojnike i da je od Padalovića čuo da se radi o jedinici za specijalne namjene “Zulfikar”. On je kazao da misli da su pripadnici 45. brigade pomagali jedinici “Zulfikar” u akciji.

Karović je naveo da je taj dan ili poslije čuo da je u Trusini ubijeno 17 ljudi, kao i da su donijete puške, koje je obezbjeđivao pripadnik “Zulfikara”. Kako je dodao, kasnije su ubijeni ukopani u zajedničku grobnicu, a on je mjesto posuo krečom radi dezinfekcije.

Ališpagi se kao komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” sudi da je propustio da preduzme mjere na kažnjavanju potčinjenih pripadnika zbog ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u napadu na Trusinu.

Njemu je bilo suđeno s drugim pripadnicima Armije BiH, ali je postupak protiv njega razdvojen u martu 2014. zbog bolesti.

Nakon nalaza vještaka, suđenje je nastavljeno 22. maja 2018. i od tada je saslušano pet svjedoka.

Ališpago se i danas žalio na zdravstvene probleme i tražio dopunsko vještačenje, ali mu je predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić rekla da prethodno treba dostaviti određenu dokumentaciju. Istovremeno, kazao je da ne želi da se ovo suđenje završi u njegovoj bolesti nego oslobađajućom presudom.

Kroz postupak se izmijenjalo više tužilaca i branilaca. Od današnjeg ročišta optužnicu zastupa Sedin Idrizović.

Svjedok Karović će biti unakrsno ispitan 5. marta, jer Ališpagina braniteljica Jasmina Iftić nije mogla doći na suđenje zbog bolesti, a zamjenski branilac nije dovoljno upoznat s predmetom.

 

Marija Taušan