Suđenje

Taranjac i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog

20. Novembra 2023.11:09
Suđenje za zločine počinjene na području Prijedora odgođeno je zbog nedolaska optuženog Zdravka Panića.
sudnica
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Branilac Saša Dakić rekao je da ga je Panić sinoć obavijestio da je bolestan i da ne može putovati u Sarajevo, ali da je saglasan da se suđenje održi bez njegovog prisustva.

Prošli put je suđenje održano bez Panića, koji je i tada bio bolestan, ali Vijeće ovaj put nije prihvatilo tu mogućnost.

“Mi nećemo održati pretres, jer to ne treba da bude praksa”, kazao je predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić.

Rekao je da je za prošli nedolazak dostavljena medicinska dokumentacija, te pozvao Odbranu da je dostavi i za ovaj izostanak. Neke od Odbrana potvrdile su da ne bi dale saglasnost za održavanje suđenja bez optuženog.

Gluhajić je napomenuo da je na ročište pristupio pozvani svjedok, kao i 20-ak optuženih i branilaca, te pozvao učesnike u postupku da na vrijeme obavijeste Sud o nemogućnosti dolaska zbog zdravstvenih razloga. Dakić je kazao da zbog jučerašnjeg neradnog dana nije mogao obavijesiti Sud nakon što ga je branjenik kontaktirao.

Bilo je planirano da na ročištu bude saslušan svjedok Odbrane provooptuženog Taranjca, koji je rekao da je njegov svjedok uložio napor da dođe na suđenje i da će poslije možda biti u inostranstvu. Sudija mu je kazao da će, ako bude potrebno, izmijeniti redosljed dokaza kako bi obezbijedili saslušanje tog svjedoka.

Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić, Milan Vukić, Slobodan Knežević i Milorad Obradović optuženi su za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine.

Termin nastavka suđenja biće određen naknadno.

Marija Taušan