Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Prekinuto ročište zbog zdravlja svjedoka

30. Oktobra 2023.12:18
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je bio sudionik akcije na Meremišlju kada su zarobili četvoricu zarobljenika. Ubrzo, svjedok se požalio da se ne osjeća dobro, te je Vijeće Suda BiH prekinulo ročište.


Ćamil Ramić s braniteljicom Vasvijom Vidović. Foto: BIRN BiH

Rifet Šabanović ispričao je u Državnom sudu kako je bio vojno angažovan u Višegradskoj brigadi, pri jedinici Vojne policije, kojom je komandovao Emil Kos. Naveo je kako je, u odsustvu Kosa, naredbe Vojnoj policiji izdavao i načelnik za bezbjednost Ćamil Ramić. Kako je rekao, bili su smješteni u kući Nedžiba Hurema u Međeđi.

Govoreći o akciji na Meremišlje, svjedok je kazao da je počela rano ujutro, te da su zarobili Miću Obradovića, Branu Šimšića, te još jednog vojnika, kojeg nije poznavao, a da je sutradan negdje u potoku nađen i Tanasković.

“Doveli smo ih u kuću Nedžiba Hurema, tu je bio pritvor”, rekao je svjedok.

Tužiteljicu Marijanu Čobović zanimalo je ko je bio zadužen za zarobljenike, ali svjedok nije znao odgovor, te je kazao kako misli da je to bila komanda Višegradske brigade.

Nakon toga, svjedok se požalio da se ne osjeća dobro, te zatražio pauzu, što je Vijeće Suda BiH i dozvolilo. Nakon što svjedok nije ponovo pristupio u sudnicu, predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho rekla je da se ročište mora prekinuti jer je svjedoku pozvana hitna pomoć.

Šabanović je svjedočio na suđenju Ćamilu Ramiću, koji je, zajedno sa Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom, optužen za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 6. novembra.

Selma Boračić Mršo