Suđenje

Kandić i ostali: Odbrana Dragana Đurđića traži razdvajanje predmeta

14. Juna 2023.15:51
Draganu Đurđiću, kojem se sudi za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Nevesinja i Mostara, dodijeljena je nova braniteljica, Suzana Tomanović, koja je zatražila razdvajanje predmeta u odnosu na ostale optužene.
Kandić i drugi
Zdravko Kandić i ostali. Foto: Sud BiH

Kako je na statusnoj konferenciji rekao Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog Vijeća, ova institucija je dobila odluku Advokatske komore Republike Srpske kojom je prestalo pravo bavljenja advokaturom za Marinka Brkića, koji je branio optuženog Đurđića, te je donesena odluka o njegovom razrješenju.

Nova Đurđićeva braniteljica je predložila da ovaj postupak krene ispočetka ili da se predmet razdvoji u odnosu na njenog branjenika.

“Predlažem da se svi iskazi svjedoka i materijalni dokazi zapečate, da ne postoje, i da krenemo ispočetka zbog bitnih povreda prava na pravično suđenje. Moj branjenik je optužen za najteža krivična djela i ne može se sam braniti”, rekla je Tomanović.

Braniteljica je dodala i da nijedna radnja tokom dosadašnjeg postupka nije pravno valjana.

Tužiteljica Eldina Biuk je rekla da se protivi prijedlozima braniteljice Tomanović i smatra da ne treba ponovo direktno ispitivati do sada saslušane svjedoke, a da Sud treba ocjeniti da li je došlo do povrede prava na odbranu.

Sudija Jukić je kazao da se odbija prijedlog o pokretanju postupka ispočetka.

Đurđić je optužen sa Zdravkom Kandićem, nekadašnjim komandantom Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske, bivšim pripadnicima ove jedinice – Draganom Ivaniševićem, Goranom Došlom i Milanom Trifkovićem, kao i bivšim rezervnim milicionerima Sinišom i Mladenom Kandićem, te Dragoslavom Aćimovićem, za ubistvo oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece od 15 dana do dvije godine života.

O prijedlogu Odbrane o razdvajanju predmeta, Sud BiH će se izjasniti na sljedećem ročištu, 12. jula.

 

Selma Boračić Mršo