Suđenje

Muminović Šemsudin i ostali: Bez termina nastavka suđenja za zločine u Zvorniku

27. Aprila 2023.15:23
Na statusnoj konferenciji u Državnom sudu nije određen termin za nastavak suđenja za zločine počinjenje na području Zvornika, niti postignut dogovor o razdvajanju predmeta u odnosu na optuženog Šemsudina Muminovića.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković kazala je da je, nakon održavanja prvog pretresa prošle godine, problem zdravstveno stanje optuženog Muminovića, koji nije pristupio današnjem ročištu.

Osvrćući se na raniji zahtjev za timsko vještačenje, Jesenković je navela da je upućen zahtjev Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla da se uradi.

Iako je tim za vještačenje prvobitno imenovan, tuzlanski UKC je naknadno obavijestio Sud Bosne i Hercegovine da se vještačenje, zbog zauzetosti, ne može uraditi.

Prema novoj dokumentaciji, zdravstveno stanje Muminovića je pogoršano, a kontrole su zakazane za tri do četiri mjeseca.

“Možemo čekati tri-četiri mjeseca pa da ponovo vještačimo, ali napominjem da je prošlo više od godinu dana”, kazala je Jesenković, navodeći da traži od Tužilaštva i Odbrane da se izjasne o razdvajanju postupka.

Tužiteljica Zorica Đurđević je kazala da je najcjeloshodnije da se sačekaju dodatna tri mjeseca kako bi se Tužilaštvo moglo izjasniti.

Mirna Avdibegović, braniteljica Muminovića, također je zatražila da se sačekaju tri mjeseca, sa čim su bile saglasne i Odbrane ostalih optuženih.

Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Odluku o nastavku postupka Sud će donijeti naknadno.

Nermina Kuloglija-Zolj