Suđenje

Bjelošević: Oštećena traži 65.000 maraka naknade

11. Aprila 2023.11:26
Na suđenju Andriji Bjeloševiću, optuženom za zločine počinjene na području Dervente, punomoćnica oštećene je iznijela zahtjev za naknadu nematerijalne štete u iznosu od 65.000 maraka.
Andrija Bjelošević. Foto: Sud BiH

Mirela Riković-Koldžo iz Ureda za pružanje besplatne pravne pomoći, koja zastupa oštećenu AB-1, kazala je da su korišteni orijentacioni kriteriji i da je prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva sačinjen u skladu s dokazima koje je predložilo Državno tužilaštvo.

Ona je zatražila da se optuženi obaveže da predloženi iznos sa zateznom kamatom isplati u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

“Predlažemo da se na ime pretrpljenog straha i na ime pretrpljenih duševnih i fizičkih bolova isplati iznos od 35.000 KM i na ime umanjene životne aktivnosti iznos od 30.000 KM. Smatram da je zahtjev činjenično utemeljen”, kazala je Riković-Koldžo.

Tužilac Edin Muratbegović je nakon njenog svjedočenja uložio materijalne dokaze, među kojima je i dokument sa spiskom policajaca koji je, kako je obrazloženo, Tužilaštvo tokom istrage dobilo od Haškog tribunala.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi od maja 1992. do juna 1993. godine.

Nastavak suđenja je 8. maja, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Odbrane.

 

Haris Rovčanin