Suđenje

Bužimkić i ostali: Negirali krivnju za zločine na području Bosanske Krupe

9. Marta 2023.12:02
Šestorica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine negirala su krivnju za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe počinjene 1995. godine.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Nekadašnji pripadnici 511. slavne brdske brigade Armije BiH Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Irfo Velagić i Suad Nesimović negirali su krivnju da su prilikom napada na položaje Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe od polovine maja do polovine jula 1995. godine zarobili najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Današnjem ročištu nije pristupio petooptuženi Amir Patković niti njegov branilac, a sutkinja za prethodno saslušanje Lejla Konjić-Dragović je navela da će se on naknadno izjasniti u pogledu krivnje.

U optužnici se navodi da je neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu početkom jula 1995. ubijeno šest pripadnika VRS-a, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala Vojna policija 511. slavne brigade.

“U ljeto 1995. pripadnici voda Vojne policije u grupama su izvodili zarobljene pripadnike VRS-a i iste lišili života na tri lokacije na području Bosanske Krupe, i to na lokacijama Perna – Padež i Perna – Vojna ekonomija, upotrebom vatrenog oružja, dok su ih ispred vojnog zatvora lišili života tukući ih drvenim kolčevima do smrti”, stoji u optužnici.

Navodi se i da su tijela ubijenih razmijenjena početkom decembra 1995. u mjestu Koprivna, u općini Sanski Most.

Državni sud je optužnicu protiv nekadašnjih pripadnika 511. slavne brdske brigade Armije BiH potvrdio u februaru.

Aida Trepanić