Suđenje

Zdravko Samardžija: Nakon tri mjeseca pauze, nastavak suđenja u martu

6. Februara 2023.11:37
Suđenje Zdravku Samardžiji, optuženom za zločine počinjene u Kotor-Varoši, bit će nastavljeno u martu, nakon tri mjeseca pauze i izmjene člana Sudskog vijeća, rečeno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić na početku ročišta je obavijestio stranke u postupku da je, zbog odlaska sutkinje Mire Smajlović u penziju, došlo do izmjene člana Vijeća, i da je na njeno mjesto imenovana sutkinja Lejla Konjić Dragović, na šta nisu imali pritužbe ni Tužilaštvo ni Odbrana.

“Dat ćemo mjesec dana novom članu Vijeća da se upozna s predmetom”, dodao je Božić.

Nakon ove odluke, tužilac Mersudin Pružan najavio je saslušanje dva svjedoka na narednom ročištu.

Slobodan Perić, branilac optuženog Samardžije, Vijeću je iznio zahtjev da ročišta u ovom predmetu ubuduće zakazuju u rasponu od 15 dana zbog, kako je rekao, medicinskog stanja njegovog branjenika. Predsjedavajući Božić je odgovorio da će odluku o tome donijeti nakon što Vijeću bude dostavljena medicinska dokumentacija optuženog.

Samardžija je optužen u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti Banja Luka, da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši. Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 1. aprila 2022. godine i trenutno je u toku saslušanje svjedoka Tužilaštva, a posljednje ročište održano je u novembru 2022. godine.

Nastavak suđenja zakazan je 6. marta.

Enes Hodžić