Suđenje

Dreković: Vijeće poziva vještaka Tužilaštva balističke struke

14. Septembra 2022.11:26
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je fotoskicu kao svoj posljednji dokaz na suđenju Ramizu Drekoviću, optuženom za zločine u Kalinoviku počinjene 1995. godine.

Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je uložilo geodetske foto-skice dijelova opštine Kalinovik u okviru replike na dokaze Odbrane, koja je prigovorila na zakonitost i relevantnost ovog dokaza.

Tužilaštvo i Odbrana izjasnili su se da nemaju više prijedloga dokaza, ali je Vijeće saopštilo da će pozvati vještaka Tužilaštva balističke struke Slobodana Jankovića, što je i ranije bilo najavilo.

Janković nije saslušan kada je predstavljen balistički nalaz i mišljenje, koji je u sudnici 28. oktobra 2020. prezentovao njegov saradnik Milan Vrdoljak.

“Mi smo kontaktirali vještaka, koji je u Zagrebu, i on je spreman da iznese nalaz, ali bi volio da to bude putem video-linka. Zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja, smatramo da je to opravdano”, kazao je predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić.

Branilac Kadrija Kolić je rekao da želi da ponovi da Odbrana taj nalaz smatra nezakonitim.

Sudija Gluhajić je kazao da je Vijeće odbilo prijedlog za izlazak na mjesto događaja, jer smatra da je izvedeno dovoljno foto-dokumentacije i nalaza.

Dreković je optužen da je, kao komandant Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (opština Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. oktobar.

 

Marija Taušan