Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Počelo suđenje za zločine u Rogatici 1995.

15. Jula 2022.13:01
Suđenje petorici bivših pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene 1995. godine na području Rogatice, počelo je u Sudu Bosne i Hercegovine čitanjem optužnice i uvodnim riječima.

This post is also available in: English


Rogatica. Foto: N1

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi su po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjene nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali optuženi u svojstvu stražara u “Rasadniku”, gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina bila starosti oko 60 godina, te dva maloljetnika, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

Tužilac Dževad Muratbegović u uvodnoj riječi je kazao da će svjedoci ispričati kako su skinuti iz konvoja koji je iz Žepe preko Kladnja išao prema Tuzli.

“Svi optuženi su bili uključeni u funkcionisanje zatočeničkog objekta u ‘Rasadniku’. Vidjećete da je Nešković bio komandir i da je imao efektivnu kontrolu nad stražarima”, kazao je tužilac.

On je rekao da planira pozvati nešto više od 40 svjedoka, dva vještaka i uvesti materijalne dokaze. Kako je naveo, jedan broj svjedoka je, nažalost, preminuo, pa će u spis biti uvrštene njihove izjave iz istrage.

Optužnica tereti Neškovića za nezakonito držanje civila u baraci poljoprivrednog dobra “Rasadnik”, a šest tačaka optužnice mu na teret stavlja da je lično nečovječno postupao prema pritvorenicima udarajući ih, kao i da je bio prisutan kada su ih drugi zlostavljali.

U optužnici se navodi da su svi optuženi 15. avgusta učestvovali u nečovječnom postupanju prema Mehmedu Hajriću, vjerskom službeniku i predsjedniku Ratnog predsjedništva u Žepi, kojeg su udarali, a potom izveli do potoka i ubili iz vatrenog oružja.

Za nečovječna postupanja prema pritvorenicima u periodu od avgusta do oktobra, Pantović je optužen po jednoj tački, a Đerić i Ujić po 14 tačaka, s tim da su Đerić i Ujić optuženi još po devet tačaka kao saizvršioci. Djela koja im se stavljaju na teret uključuju premlaćivanje pesnicama i raznim predmetima, obmotavanje šlaufa oko vrata, skakanje po leđima, tjeranje zatočenika da ližu so sa poda, čizmu, da jedu svinjetinu i kutiju cigareta, da skaču na jednoj nozi, da skaču u hladnu rijeku, kao i da se međusobno udaraju.

U optužnici se navodi da su u ovim radnjama, osim optuženih, učestvovali i Dragan Nikolić, protiv koga je postupak razdvojen, kao i Predrag Nikolić, koji je preminuo.

Tužilac Murtbegović tražio je da jednu od tačaka optužnice pročita bez prisustva javnosti, iako oštećeni u toj tački, kako je napomenula braniteljica Nina Kisić, nisu dobili mjere zaštite identiteta. Sudija Zoran Božić kazao je tužiocu da pročita tu tačku navodeći inicijale optuženih, a nakon što je tužilac to učinio, sudija je rekao da se ova tačka ne objavljuje u javnosti radi opreza.

Odbrana Neškovića u uvodnoj riječi navela je sporna pitanja na koja će ukazivati tokom dokaznog postupka, kao što su navodi da je optuženi imao ulogu nadređenog.

“Sporićemo status oštećenih. Ne radi se o civilnim licima”, kazala je braniteljica Kisić.

Ona je dodala da su određene tačke optužnice međusobno protivrječne i da se “u nekim slučajevima protive zakonima fizike”, kao i da neki navodi ne ispunjavaju elemente ratnog zločina.

Odbrane ostalih optuženih u ovoj fazi nisu željele iznositi uvodne riječi, kratko se pridruživši navodima o kontradiktornosti u optužnici i spornom statusu oštećenih.

Optužnica tereti Neškovića i druge za zločin protiv civilnog stanovništva po Krivičnom zakonu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Prvi svjedoci biće saslušani 5. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English