Suđenje

Bjelošević osumnjičen u novoj istrazi za silovanje tokom rata

24. Maja 2022.16:05
Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Andriji Bjeloševiću, bivšem šefu policije na području Doboja, u okviru nove istrage koju je protiv njega pokrenulo Državno tužilaštvo zbog sumnje da je tokom rata počinio silovanje.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sudija Mira Smajlović prihvatila je prijedlog Tužilaštva da Bjeloševiću budu zabranjena putovanja i oduzet pasoš.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da je Bjelošević osumnjičen da je od maja 1992. do juna 1993. u više navrata, a najmanje četiri puta, silovao žensku osobu koja bila dovedena u objekat “Žaba” u Doboju.

“Ona je držana u gotovo ropskom odnosu od osoba koje su njemu bile podređene… prisilno je korištena kao radnica u tom objektu”, rekao je Odobašić, dodavši da je oštećenoj dugo vremena trebalo da skupi hrabrost da dâ izjavu.

On je istakao da je Bjelošević bio moćan kao načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) i član Kriznog štaba u Doboju.

Odobašić je kazao da se istraga o ovom slučaju ubrzano provodi i da će uskoro biti okončana. Tužilaštvo smatra da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenog, koji posjeduje državljanstvo Srbije i koji, prema izjavama nekih svjedoka, prodaje svoju imovinu.

Iako se Bjeloševiću u drugom predmetu sudi za zločine počinjene u Doboju i Tesliću, Odobašić je kazao da je u tom slučaju složeniji oblik optuženja, a da bi u ovom novom postupku brzo moglo biti okončano suđenje i izrečena osuđujuća presuda.

Na prigovore Odbrane da im nisu dostavljeni ključni dokazi za osnovanu sumnju, tužilac je rekao da nisu stigli redigovati izjave i da će to učiniti brzo. Branilac Slobodan Cvijetić je kazao da je zbog toga hendikepiran da se osvrne na osnovanu sumnju kao osnovni uslov za određivanje mjera zabrane.

On je istakao da Bjelošević već sedam godina nijednom nije izostao sa suđenja u predmetu koji se vodi protiv njega i da mu je namjera da se brani, a ne da bježi.

“Ne znam šta piše u izjavama, neću tumarati u mraku, ali on nikada nije nogom kročio u taj objekat, koji je njegovom odlukom zatvoren”, rekao je Cvijetić, ocijenivši da je ovaj novi slučaj refleksija Bjeloševićevih odluka da prekine određene nečasne radnje.

On je dodao da je Bjelošević spreman da dâ izjavu i u potpunosti sarađuje sa Tužilaštvom u novoj istrazi.

Branilac, kao i sam Bjelošević, objasnili su da je on poslije rata dobio diplomatski pasoš Srbije radi učešća na određenim međunarodnim sastancima i da je na osnovu toga dobio državljanstvo te zemlje. Kazali su da je taj pasoš istekao još 2002., a da mu je državljanstvo automatski produženo nakon raspada Savezne Republike Jugoslavije.

Naveli su da su tvrdnje o prodaji imovine paušalne, a Bjelošević je rekao da ništa od onoga što je tužilac iznio nije tačno osim njegovog imena i prezimena i funkcija koje je obavljao.

Bjeloševiću se u odvojenom predmetu sudi sa Borislavom Paravcem i Milanom Savićem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila ubistvima, zatvaranjem i drugim nečovječnim djelima.

Marija Taušan