Suđenje

Zatraženo produženje mjera optuženim za zločine kod Nevesinja

15. Februara 2022.13:23
Državno tužilaštvo je na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine zatražilo produženje mjera Zdravku Kandiću i drugima, a optuženi su za zločine počinjene u ljeto 1992. godine u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN

Sutkinja za prethodno saslušanje Dalila Burzić kazala je da je Tužilaštvo prijedlog za produženje izrečenih mjera iznijelo u potvrđenoj optužnici.

Tužiteljica Eldina Biuk je, iznoseći prijedlog Tužilaštva, rekla da je razgovarala sa Odbranama svih optuženih te da su se usaglasili oko prijedloga mjera, a na koje Odbrane neće ulagati žalbu.

Navela je da Tužilaštvo predlaže da Sud optuženima odredi mjeru zabrane putovanja, odnosno napuštanja Bosne i Hercegovine, zabrane prelaska granice, oduzimanje putnih isprava, zabranu sastajanja sa određenim licima, odnosno svjedocima, te naredbu da se optuženi dva puta sedmično javljaju u nadležnu policijsku stanicu.

Optužnicom Tužilaštva BiH za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, odnosno ubistvo oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života, obuhvaćeni su Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade, zatim bivši pripadnici ove jedinice Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković, kao i bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović te Damir Antelj.

Đurđićeva Odbrana je navela da optuženi više nije aktivno vojno lice, dok je Aćimovićeva braniteljica Irena Pehar kazala da je njen branjenik umirovljen te da više nije aktivni policajac.

Ranije je tužiteljica Biuk navela da se optuženi terete za učešće u sistematičnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su učestvovali u progonu, ubistvima, hapšenju, zatvaranju, mučenju i silovanju stanovništva.

Njima je Državni sud ranije odredio kućni pritvor, kao i mjere zabrane putovanja, međusobnog i sastajanja sa svjedocima.

Sud će odluku po prijedlogu Tužilaštva donijeti u zakonom predviđenom roku.

Aida Trepanić