Suđenje

Tužilaštvo traži određivanje mjera zabrane osumnjičenima za ratni zločin na području Goražda

23. Decembra 2021.14:06
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje mjera zabrane Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, osumnjičenima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na području Goražda.

Goražde. Foto: BIRN BiH

Tužilac Vladimir Simović predložio je određivanje mjera zabrane napuštanja boravišta, oduzimanje starih i zabranu izdavanja novih putnih isprava, te prelaska granice s ličnom kartom, potom razgovora sa svjedocima u predmetu, kao i javljanje u najbližu policijsku stanicu.

“Cijenimo da će to biti dovoljno u ovoj fazi. Osnovana sumnja je opšti osnov za određivanje mjera zabrane”, naveo je tužilac Simović te dodao kako je Tužilaštvo utvrdilo da nema dovoljno osnova za prijedlog da im se odredi pritvor.

Minka Kreho, sutkinja za prethodni postupak, navela je kako je Sud jučer napravio zabilješku da nije oduzeta putna isprava osumnjičenih, navodeći da je praksa da tužilac osumnjičene uslovi dostavljanjem putne isprave prije puštanja kući kao mjeru osiguranja da neće preći granicu.

Zorana Čarkić, braniteljica Miroslava Milovića, navela je kako Odbrana neće preispitivati nedorečenost osnovane sumnje, niti se protiviti predloženim mjerama u načelu, navodeći da osumnjičeni Milović nema putnu ispravu.

“Osumnjičeni živi u Novom Goraždu. Tu nema bolnice, smanjena je zdravstvena služba u Domu zdravlja, a svaka potreba ljekarskog pregleda zahtijeva odlazak u Foču”, navela je Čarkić, dodavši da je određivanje mjere napuštanja boravišta nepotrebno.

Dejan Bogdanović, branilac Branislava Lasice, smatra da ne postoji opasnost od bjekstva, te da u ovom momentu nije neophodno da se osumnjičeni više od dva ili tri puta mjesečno javljaju nadležnom organu. On je predao putnu ispravu Lasice.

Lasica je s Milovićem uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak, 21. decembra, nakon čega je iz Tužilaštva BiH saopćeno da se terete da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. godine komandovali i učestvovali u akciji napada na selo Lozje na području Goražda, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena.

Nakon izlaganja Odbrana, tužilac Simović odustao je od mjere zabrane napuštanja boravišta, te naveo kako ostavlja Sudu da odredi koliko puta je potrebno da se osumnjičeni javljaju policijskom organu.

 

Nermina Kuloglija-Zolj