Suđenje

Adem Kostjerevac osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u Zvorniku

21. Decembra 2021.13:53
Apelaciono vijeće Državnog suda je u drugostepenom postupku osudilo na sedam godina zatvora Adema Kostjerevca, bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za silovanje na području Zvornika 1992. godine.

This post is also available in: English


Adem Kostjerevac. Foto: Tužilaštvo BiH

Prema presudi koju je obrazložio sudija Staniša Gluhajić, Kostjerevac je tačno neutvrđenog datuma u vremenskom periodu od 19. septembra do 4. oktobra 1992. godine, u prostorijama Smajila Junuzovića u selu Bajrići na području Zvornika, silovao A.O.

“U više navrata, a najmanje dvaput, prisilio je na seksualni odnos A.O., koja je u to vrijeme bila u drugom stanju, upotrebom sile, naređivao joj da skine sa sebe svu odjeću, što je oštećena, plašeći se za svoj život, i uradila, te joj rekao da legne, nakon čega ju je Kostjerevac Adem silovao, a usljed kojeg silovanja je A.O. izgubila trudnoću”, pročitao je Gluhajić.

Sud BiH je prvostepenom presudom odbio optužnicu, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće zbog povreda postupka.

Apelaciono vijeće je na obnovljenom suđenju prihvatilo dokaze iz prvostepenog postupka, kao i nekoliko novih dokumenata Tužilaštva koji se odnose na korespondenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odakle je Kostjerevac izručen u junu 2020. godine.

“Vijeće je utvrdilo da je postojala naredba o provođenju istrage protiv Kostjerevca”, kazao je Gluhajić, dodavši i da su odbačene tvrdnje Odbrane kako on nije ispitan u skladu s propisima, zbog čega je i ukinuta prvostepena presuda.

Gluhajić je naveo da je Sud BiH nesporno utvrdio da je oštećena A.O. van svake sumnje identifikovala Kostjerevca kao osobu koja je nad njom izvršila silovanje.

U navedenu kaznu zatvora uračunat će se i period koji je Kostjerevac proveo u pritvoru.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

 

 

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English