Suđenje

Taranjac i ostali: Optuženi nije pristupio ročištu

8. Novembra 2021.13:05
Prvooptuženi za zločine počinjene na području Prijedora Slobodan Taranjac nije se pojavio na ročištu na kojem se trebao razmatrati prijedlog za određivanje pritvora.


Slobodan Taranjac i ostali. Foto: Sud BiH

Odbrana Taranjca rekla je da su optuženom sin i snaha zaraženi koronavirusom, te da svi žive u istom kućanstvu i stoga optuženi nije mogao pristupiti ročištu.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da je, s obzirom da je ovo dvostranački postupak, nužno da optuženi Taranjac prisustvuje.

Sudija Staniša Gluhajić objasnio je da nema uslova da se održi ovo ročište jer nije prisutan optuženi.

Za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili u Domu u Miskoj Glavi, a potom na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine, optuženi su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Rade Zekanović, Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić, Slobodan Knežević i Milorad Obradović.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Glušac zamjenik komandanta 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), Došenović pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Datum nastavka suđenja će biti zakazan naknadno.