Suđenje

Taranjac i ostali: Rekli joj da zaključa radnju jer dolaze iz Miske Glave

8. Juna 2021.11:42
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako joj je jedne prilike vojnik kazao da zaključa prodavnicu jer dolaze “ustaše preko Miske Glave”.

Slobodan Taranjac i ostali. Foto: Sud BiH

Zora Balaban je izjavila da je radila u prodavnici u Ljubiji i da je morala zaključati radnju kad bi se nešto dešavalo. Jedne prilike, kako je ispričala, došao je vojnik i rekao joj da odmah zatvori jer dolaze “ustaše preko Miske Glave”.

Dodala je da je otišla kući, gdje je bio njen suprug Ahmet Budimlić. Navela je da su nakon sat vremena čuli pozive da ko hoće da se “obuče”, da dođe na stadion. Kako je pojasnila, mislilo se na oblačenje uniforme. Ona je kazala da je njen suprug htio da ode, ali da ga je spriječila.

Balaban je rekla da je čula da su ljudi dovedeni na stadion, ali da više detalja nije znala.

Za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili zatvoreni u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine, optuženi su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Rade Zekanović, Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić, Slobodan Knežević i Milorad Obradović.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Glušac zamjenik komandanta 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), Došenović pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Svjedokinja Balaban je kazala da su iznad njene prodavnice bile prostorije rudnika, u koje se početkom rata uselila policija, a da je s druge strane zgrade bio Krizni štab, u kojem je bio Slobodan Taranjac.

Prisjetila se kako je Taranjac jedne prilike došao u prodavnicu i rekao joj da ne hoda puno po ulici, jer vojska gleda s prozora i da joj ne može “garantovati” kad nije tu.

Svjedokinja je ispričala da je u prodavnicu dolazio izvjesni Ranko koga je znala i po nadimku Lipicaner.

“Kao da mi nešto šapne: ‘Hoćeš biti moja? Ako hoćeš, sve će biti u redu. Ako nećeš, ja ću onog tvog ustašu ubiti’”, kazala je Balaban.

Ona je rekla da se obratila komandiru policije Danetu Bajiću, koji je potom s Babićem došao u prodavnicu i kazao mu da joj više ne govori takve stvari, a da Ahmetu “ne smije dlaka s glave faliti”.

Na pitanje Odbrane Ranka Babića, svjedokinja je potvrdila da Lipicaner više nije dolazio nakon razgovora sa Bajićem.

Balaban je rekla da je njen suprug dobio otkaz u rudniku, kao i da je njoj dostavljeno rješenje o prestanku radnog odnosa radnice Mevlide Huskanović i da je ona morala da joj ga preda.

Suđenje u ovom predmetu nastavljeno je nakon više od godinu pauze zbog pandemije virusa korona i prekida postupaka s većim brojem optuženih.

Nastavak je zakazan za 6. jula.

Marija Taušan