Suđenje

Šatara i ostali: Suđenje za zločine u Donjem Vakufu počinje 21. juna

10. Maja 2021.12:15
U Sudu Bosne i Hercegovine će 21. juna, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, početi suđenje sedmorici optuženih za zločine počinjene u Donjem Vakufu, rečeno je na statusnoj konferenciji.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Braco Stupar je na početku kazao kako je bilo planirano da nakon današnje statusne konferencije počne i glavni pretres, ali da se nisu stekli uslovi.

Današnjoj statusnoj konferenciji nisu pristupili optuženi Boško Bilić i Jordan Ilić.

Oni su sa Jovanom Šatarom, Boškom Savkovićem, Sekulom Šišićem, Nenadom Tanasićem i Zdravkom Balabanom optuženi da su u proljeće i ljeto 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, i širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa.

Predsjedavajući Stupar je rekao kako je Državno tužilaštvo dostavilo spisak sa oko 75 svjedoka i preko 500 materijalnih dokaza, pitajući da li ih je moguće reducirati.

“Mi smo naveli okolnosti i tačke optužnice na osnovu kojih će svjedoci svjedočiti”, kazao je tužilac Igor Dubak, dodavši kako je potrebno šest sati za izvođenje materijalnih dokaza, ali da postoji mogućnost da se oni reduciraju.

U toku postupka će biti saslušana i zaštićena svjedokinja sa pseudonimom “A”, kojoj su mjere određene odlukom po molbi Rezidualnog mehanizma za krivične sudove, pojasnio je tužilac, dodavši kako će za ovu svjedokinju biti potrebno psihijatrijsko-psihološko vještačenje.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi se terete da su, u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

Prema Tužilaštvu, oni su prisilno i u nepoznatom pravcu odveli više osoba, kojima se od tada gubi svaki trag.

“Optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete”, saopćeno je tada iz Tužilaštva.

Čitanje optužnice i izlaganje uvodnih riječi zakazano je za 21. juni.

 

Nermina Kuloglija-Zolj