Suđenje

Svjedok Odbrane negirao da je čuo za Garićeve prijetnje

6. Aprila 2021.12:39
Svjedok Odbrane je negirao da je čuo kako je optuženi Rade Garić rekao da će ubiti tri čovjeka kada izađe iz pritvora.


Rade Garić. Foto: Sud BiH

Ivan Slijepčević kazao je da Garića poznaje od 2020. godine.

Slijepčević je negativno odgovorio na pitanje Garićevog branioca, Petka Pavlovića, da li je čuo da je Rade Garić rekao da će ubiti tri čovjeka kada izađe iz pritvora.

„Ne“, rekao je Slijepčević.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca Predraga Tomića, svjedok je kazao da ne zna ništa o Garićevoj ratnoj vojnoj prošlosti.

Slijepčević je i na Tomićevo pitanje o onome što ga je ranije pitao advokat Pavlović, također rekao da ne zna i da nije čuo.

Na Tomićevo pitanje da zna – da li bi rekao, svjedok je potvrdno odgovorio.

“Da”, kazao je svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Garića za zločin protiv čovječnosti. On je optužen za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice 1992. i Srebrenice 1995. godine – ubistvima, zatvaranjima, mučenjima, silovanjima, prisilnim nestancima i drugim djelima.

Na ovom ročištu kao svjedok Odbrane bilo je planirano da svjedoči i Velimir Popović, ali je nakon obavještenja Optužbe da je on u istrazi 2012. godine naveo da zbog psihičkih problema nije sposoban da svjedoči, Sudsko vijeće odlučilo je da je prije svjedočenja potrebno izvštiti vještačenje njegovog zdrastvenog stanja.

Tužilac Tomić je Sudu dostavio medicinsku dokumentaciju, te predložio da se izvrši vještačenje da li je Popović sposoban da svjedoči i da li je izliječen.

„S obzirom da se dobro osjećam i da nemam nekih psihičkih problema ja mislim da sam sposoban da svjedočim“, kazao je Popović, dodavši da pije tablete i da redovno ide na kontrolu u Centar za mentalno zdravlje.

Jasmina Ćosić-Dedović, predsjedavajuća Sudskog vijeća Suda BiH, kazala je Odbrani da ukoliko insistira na njegovom saslušanju provede vještačenje da li može svjedočiti, s obzirom na svjedokovu medicinsku dokumentaciju.

„Ako se utvrdi da je sposoban, bit će ponovno pozvan da svjedoči“, kazala je Ćosić-Dedović.

Nastavak suđenja zakazan je 8. aprila.

Albina Sorguč