Suđenje

Trifunović: Bivši pripadnik Vogošćanske brigade čuo za živi štit na Žuči

21. Januara 2021.11:28
Na suđenju Miladinu Trifunoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ilijaša i Vogošće, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao da je čuo da su Bošnjaci zatvarani u “Planjinoj kući” i vođeni u živi štit.


Miladin Trifunović. Foto: BIRN BiH

Saša Blagovčanin, bivši pripadnik Vogošćanske brigade, rekao je kako je za “Planjinu kuću” čuo jer je živio u Vogošći, ali da nikada nije vidio zarobljenike iako je znao da se zatvaraju Bošnjaci. On je kazao da nije svjedočio izvođenju u živi štit na Žuči, gdje je bio na liniji.

Ispričao je kako je na Žuči jednog dana vidio dvojicu komšija po prezimenu Halilović iz susjednog sela i da su bili izmiješani s vojskom, ali da nisu bili vojnici. Na pitanje tužioca da li je moguće da su bili zarobljenici, svjedok je rekao da jeste.

On je kazao kako je čuo za samo jedan slučaj, kada je izvjesni Božur izveo nekoga u živi štit, ali da je tada i on poginuo. Svjedok je rekao kako ne zna kojoj jedinici je pripadao Božur, ali da Vogošćanskoj brigadi nije.

U ranijem iskazu koji je tužilac Adis Nuspahić pročitao, Blagovčanin je kazao da su zatvorenici korišteni kao živi štit i da je to općepoznato.

“To baš nisu moje riječi, ali moguće da sam to rekao. Čuo sam samo za slučaj s Božurom”, kazao je Blagovčanin.

U toku septembra 1992. godine na brdo Žuč je, kako je posvjedočio, išao dva puta – prvi put je bio samo jedan dan, a drugi put je ranjen, nakon čega se više nije vraćao. Rekao je da je za to vrijeme vidio komandira Vukotu Vukovića.

“Bila su dva kontejnera na ulazu na Golom brdu, tu je bila komanda, tu sam u tom navratu vidio Vukotu”, prisjetio se on.

Na upit branioca Aleksandra Lazarevića svjedok je potvrdio da je najveći dio brda Žuč bio pod komandom Rajlovačke, a ne Vogošćanske brigade.

Tužilaštvo BiH tereti Miladina Trifunovića, kao nekadašnjeg komandanta Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske Republike Srpske (VRS), da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Prema optužnici, Trifunović je davao saglasnost podređenima da zatvorene civile iz “Planjine kuće” koriste za radove na prvim linijama borbenih dejstava iako je znao da to nije bezbjedno.

Suđenje će se nastaviti 26. januara, kada će biti saslušana dva svjedoka.

 

Azra Husarić Omerović