Vijest

BIRN podržava projekat kreiranja obrazovnog materijala o suđenjima za ratne zločine

3. Novembra 2020.15:30
BIRN podržava projekat kreiranja obrazovnog materijala o suđenjima za ratne zločine, s fokusom na slučajeve pred Haškim tribunalom, kako bi pomogao u izgradnji svijesti među mladima i suprotstavio se kontinuiranoj političkoj manipulaciji u vezi s ratnom historijom.

This post is also available in: English


Optuženi, među kojima je i Slobodan Praljak (u sredini) u haškoj sudnici u novembru 2017. godine – slučaj koji je korišten kao osnova za dio obrazovnog materijala. Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Preko svog programa Balkanska tranziciona pravda (BTJ), BIRN je podržao projekat stvaranja obrazovnog sadržaja baziranog na arhivskoj građi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) čiji je autor nezavisni stručnjak za obrazovanje iz Hrvatske Tvrtko Pater.

Cilj projekta je izgradnja kritičkog mišljenja, pravnog razumijevanja i svijesti o ljudskim pravima kod učenika u regionu, gdje se prošlost često zloupotrebljava za političke ciljeve kojima se vrši podjela, te da pruži nastavnicima alate za podsticanje rasprave o složenim i kontroverznim temama na angažovan i depolarizovan način.

Pater je jedan od 20 dobitnika granta u okviru programa Balkanska tranziciona pravda, za razvoj projekata baziranih na arhivi Haškog tribunala. Među ostalim dobitnicima nalaze se i novinari, historičari, umjetnici i aktivisti.

Pater je arhivsku građu MKSJ-a koristio kao izvor za dva seta nastavnog plana za časove historije, građanskog obrazovanja i sociologije, a koristio je i materijale predmeta za simulaciju suđenja ratnih zločina koji se bave temama uništavanja kulturnog naslijeđa i seksualnog nasilja u konfliktu.

U jednom dijelu plana nastave, Pater se fokusirao na optužbe protiv Slobodana Praljka, koji je oslobođen krivice za uništenje Starog mosta u Mostaru, znamenitosti iz osmanskog doba, ali je osuđen na 20 godina zatvora za druge zločine. Praljak je, dok mu se čitala presuda u sudnici, popio otrov i ubrzo preminuo.

Za drugi dio plana nastave, Pater se fokusirao na navode protiv Dragoljuba Kunarca, komandira specijalne jedinice Vojske Republike Srpske (VRS), o seksualnom nasilju na području Foče, u Bosni i Hercegovini.

Kunarac je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja – uključujući mučenje, silovanje i porobljavanje – i osuđen na 28 godina zatvora.

Paterovi materijali za simulaciju suđenja koristit će se od 2021. godine u okviru Modela Međunarodnog krivičnog suda Zapadni Balkan (MICC WeB), obrazovnog projekta sa mladima za simulaciju haških slučajeva i presuda.

“Zahvaljujući grantu BIRN-ovog programa Balkanska tranziciona pravda, obrazovni program MICC WeB – sa obnovljenim obrazovnim materijalima o uništavanju kulturnog naslijeđa i o seksualnom nasilju u vrijeme sukoba – nastavit će osporavati i dekonstruisati dominantne, podjeljive narative u vezi sa suđenjima za ratne zločine koji trenutno postoje u našim zemljama; izgraditi kritičko razmišljanje i razvijati kod mladih osjećaj otpora prema političkoj instrumentalizaciji tranzicione pravde i historije, kao i prema nacionalizmu”, rekao je Pater.

U školama na Zapadnom Balkanu ratna historija devedesetih godina se ili ne izučava ili se izučava iz jednostrane, nacionalističke perspektive.

Koordinatorica programa Balkanska tranziciona pravda Jovana Prusina navela je da su materijali koje je kreirao Pater odličan primjer kreativne upotrebe arhiva MKSJ-a.

“BIRN je započeo ovaj program dodjele grantova s ciljem podsticanja i stvaranja mogućnosti za novinare, istraživače, aktiviste i druge, da istraže sudske arhive, doprinoseći time procesima pomirenja i memoralizacije na Balkanu. Tvrtkov projekat je odličan primjer toga”, istakla je Prusina.

“Kreiranjem takvog obrazovnog alata, mnogi učenici će od rane dobi moći da nauče više o prošlosti i da učestvuju u stvaranju narativa o ratnoj historiji baziranim na činjenicama”, dodala je ona.

Obrazovni program MICC WeB implementira se u BiH, Hrvatskoj i Srbiji od 2014. godine. Djelujući na raskršću tranzicione pravde, historijskog obrazovanja za ljudska prava i građanskog obrazovanja, ovaj program je okupio više od 400 srednjoškolaca i 80 nastavnika iz više od 50 škola, koji su održali simulacije suđenja za ratne zločine.

Učenici su, kao dijelovi timova tužilaštva, odbrane, sudija i medija, na sesiji MICC WeB koja je trajala jednu sedmicu, istraživali svoje pravne slučajeve, unapređivali svoje razumijevanje i znanje o tranzicionoj pravdi i međunarodnom krivičnom pravu i gradili veze između svojih zajednica.

Planove nastave kreirane u saradnji s BIRN-om možete pronaći na ovom linku.

This post is also available in: English