Suđenje

Miletić: Za tužioca neosnovani prigovori Odbrane

10. Jula 2020.16:56
Na suđenju Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je da se svi prigovori Odbrane na materijalne dokaze odbace kao neosnovani.
Azra Miletić. Izvor: BIRN BiH

Kantonalni tužilac Senad Kreštalica izjasnio se o prigovorima koje je Odbrana iznijela na ročištu 8. jula.

On se osvrnuo na prigovore u vezi s oduzetim mobitelima i drugim tehničkim predmetima, te u vezi s ulaganjima nalaza vještaka koji nije pozvan u Sud. Kreštalica je rekao da je tačno da vještak nije pozvan i da se radi o tehničkoj grešci u optužnici.

Predložio je da, s obzirom na tu činjenicu, vještak bude saslušan.

Tužilac smatra da su prigovori na predmete i dokumentaciju iz drugih predmeta takođe neosnovani, jer se radi o dokazima materijalne prirode.

On je naveo da “mini” rokovnik predložen kao dokaz u optužnici nije relevantan, već samo stranica na kojoj je svjedok S-1 zapisivao iznose. Dodao je da je ostatak rokovnika, koji se nalazi u drugom predmetu, prazan i predložio da se zatraži uvid iz drugog suda.

Kad je u pitanju analiza “hiljada i hiljada” telefonskih kontakata, Kreštalica je kazao da je Tužilaštvo obuhvatilo one koji su relevantni, a da Odbrana može zatražiti analizu ostalih ako smatra da je to potrebno.

Odbrana je replicirala da je teret dokazivanja na Tužilaštvu. Braniteljica Jesenka Rešidović je rekla da je obaveza tužioca da istraži sve činjenice – kako one koje idu na teret, tako i one koje idu u korist osumnjičenog. Dodala je da ne zna kako Odbrana može naložiti analizu prisluškivanih razgovora.

Ona je kazala da ne zna ni šta znače predmeti drugih lica predloženi kao dokazi, ali da prigovara na njih jer se nije mogao ispitati njihov sadržaj.

Sudija Opštinskog suda u Sarajevu Nedim Ćosić u spis je uveo sve dokaze Optužbe koji nisu sporni za Odbranu, navodeći da će o ostalima na narednom ročištu donijeti odluku, kao i o prijedlogu za pozivanje vještaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. avgust.

Marija Taušan