Suđenje

Kostjerevac: Počelo suđenje za silovanje u Zvorniku

8. Jula 2020.16:19
Čitanjem optužnice i saslušanjem oštećene, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Ademu Kostjerevcu, optuženom za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine.


Adem Kostjerevac. Izvor: Tužilaštvo BiH

Kostjerevac je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

Kako se navodi u optužnici, žena je bila trudna i silovanje je uzrokovalo prekid trudnoće.

Ona je, kako se dodaje, bila zatvorena u podrumu mlina koji je služio kao zatvor. Kostjerevac joj se, prema navodima optužnice, obratio riječima: “Sad ćeš da vidiš kako Turčin…”, i naredio joj da skine odjeću i legne, što je ona, u strahu za život, i učinila.

Tužilac Milanko Kajganić je kazao da će svjedoci i materijalni dokazi potvrditi da je u to vrijeme bio sukob između ABiH i Vojske Republike Srpske (VRS), te svojstvo optuženog i oštećene. Izvršeno silovanje, kako je naveo, dokazaće prevashodno iskazom oštećene, koja je optuženog poznavala iz perioda prije nego što je zarobljena i zatvorena.

Braniteljica Mirna Delalić rekla je da Odbrana spori navode iz optužnice, a da će se o svojim dokazima izjasniti kasnije.

Na današnje ročište kao prvi svjedok je pozvana oštećena, koja, kako je naveo tužilac, ne traži mjere zaštite, ali traži isključenje javnosti za vrijeme njenog svjedočenja. Odbrana se ovom prijedlogu nije protivila.

Vijeće je donijelo odluku da javnost bude isključena tokom svjedočenja oštećene.

Kostjerevac je 18. juna izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Marija Taušan