Suđenje

Trišić: Počelo suđenje za zločine u Bratuncu

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi počelo je suđenje Milanu Trišiću, bivšem pripadniku Teritorijalne odbrane (TO), zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. godine u selu Hranča i Bratuncu.

This post is also available in: English


Milan Trišić. Izvor: BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po 22 tačke optužnice tereti Trišića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i iz Bratunca – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Trišić se tereti da je 3. maja 1992., naoružan i uniformisan, zajedno s drugim osobama, uputio 50 žena i djece iz sela Hranča prema autobuskoj stanici, gdje je već bilo oko 250 mještana sela, nakon čega su odvedeni na stadion “Bratstvo”. Kasnije su, prema optužnici, zapaljene 43 kuće u zaseoku Ramići.

On je optužen i da je 9. maja iste godine učestvovao u ispitivanju preostalog stanovništva sela Hranča, potom da je pljačkao kuće koje su kasnije zapaljene.

Prema optužnici, Trišić je optužen da je u periodu od 9. do 11. maja, zajedno s drugim osobama – za vrijeme sprovođenja muškaraca u Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu – civila Ahmeda Husanovića odveo u nepoznatom pravcu.

Tužilaštvo ga je također optužilo da je obezbjeđivao transport civila Hranče u Osnovnu školu, dok su muškarci tjerani da pjevaju pjesmu “Od Topole do Ravne gore”. Kasnije ih je, prema optužnici, udarao govoreći zašto pjevaju četničke pjesme.

“Prema šestoj tački optužnice, Trišić je 11. maja 1992. u Bratuncu, zajedno s drugim osobama, dok je sprovodio civile sa stadiona u logor u školu ‘Vuk Karadžić’, izdvojio Ibišević Selmu govoreći: ‘Ovakvi nam trebaju’, i udario ga je palicom. Ibišević je od udarca pao, od kojih povreda je kasnije preminuo”, naveo je tužilac Ahmed Mešić.

U optužnici je navedeno da je Trišić optužen za smrti još nekoliko civila koji su bili zatvoreni u fiskulturnoj sali škole. On se tereti da je i nekoliko muškaraca izvodio u svlačionicu i WC, gdje ih je tukao željeznom “nogarom”, kao i da je automobilom više puta udarao Ćamila Karića, sve dok ga nije prignječio uza zid, od čega je ovaj i preminuo.

Kako je navedeno, Trišić je zajedno s drugim osobama izveo imama bratunačke džamije, tjerajući ga da pije pivu, a potom su ga teško udarali. Njegovo tijelo, kako je rekao tužilac, pronađeno je odvojeno od glave.

Trišić je u oktobru deportovan u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

U uvodnoj riječi tužilac Mešić je kazao da će tokom dokaznog postupka saslušati 122 svjedoka, od kojih je 36 s mjerama zaštite, kao i vještaka medicinske struke. Vjeruje, kako ja naveo, da će predstaviti jasne dokaze šta se događalo, kao i radnje optuženog, koji će dokazati navode optužnice.

Odbrana je u ovom trenutku zadržala pravo da uvodnu riječ iznese nakon dokaznog postupka Optužbe.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva će biti naknadno zakazano.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English