Članak

Nekoliko turističkih agencija najavilo putovanja prema EU bez zvanične potvrde otvaranja granica

18. Aprila 2020.10:18
Bh. institucije nemaju zvanične informacije o otvaranju vanjskih granica Evropske unije 3. maja za državljane drugih zemalja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nakon što je nekoliko domaćih putničkih agencija objavilo kako nastavljaju prevoz putnika prema EU pozivajući se na navodne odluke Evropske komisije.

Ovakve najave turističkih agencija na društvenim mrežama izazvale su brojne reakcije i zbunjenost među građanima.

Vojin Mitrović, državni ministar komunikacija i prometa kaže za BIRN BiH da nije dobio zvanične informacije o otvaranju granica EU za nedržavljane Unije. Za sada, kako kaže, postoje naznake samo za ukidanje obaveznih konvoja i policijske pratnje kroz Hrvatsku, ali ni ova odluka nije zvanična i potvrđena.

“Ne, još uvijek mi nemamo informacije o prometu putnika, niti smo vidjeli na zvaničnim stranicama. U ovakvom trenutku ne raspolažemo takvim informacijama”, kazao je Mitrović.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković također nije upoznata sa informacija o otvaranju granica EU.

“Zvanično do mene ništa nije došlo kada je to u pitanju”, kaže Turković.

Na zvaničnim stranicama EU ne postoje informacije o odluci Evropske komisije o otvaranju granica za međunarodni prevoz putika od 3. maja, a koju je među prvima objavila stranica “Apsurdistan” na Facebooku, što je kasnije preneseno na nekoliko stranica putničkih agencija sa najavama da nastavljaju prevoziti putnike prema EU. Na upit BIRN-a BiH “Apsurdistanu” o izvoru objave, kazali su nam kako su te informacije vidjeli “na web stranici EU”, kao i da su vijest objavile putničke agencije za prevoz putnika.

Iz agencije “Halilović bus”, kazali su da se “ravnaju po Njemačkoj, jer ona otvara granične prelaze”. Dodali su i da su osim Njemačke, Austrija i Slovenija najavile otvaranje granica od 1. maja. Kažu kako ne znaju ko je izvor vijesti koja je objavljena na njihovim stranicama na društvenim mrežama.

“Nemam pojma, petak je sada, ne radi niko, ne znam ko je objavio na našoj stranici”, kazali su u telefonskom razgovoru iz agencije “Halilović bus”.

Zvaničnici Njemačke objavili su da će krenuti sa popuštanjem mjera zabrane od 3. maja, te da će se one odnositi na vrtiće, škole, frizerske salone, neke butike i granične prelaze, ali u odlukama koje su objavili nisu spomenuli i međunarodni prevoz putnika. Zvaničnici su također istakli da su ove informacije svakodnevno podležne promjenama.

Članice EU usvojile su 17. marta odluku o zabrani ulaska u Evropsku uniju državljanima zemalja koje nisu članice bloka u trajanju od 30 dana, a od tada u zemlje Unije mogu da putuju samo zdravstveni radnici i istraživači. Evropska komisija predložila je da ta odluka bude produžena do 15. maja. Na stranici Evropske komisije objavljen je plan popuštanja mjera za borbu protiv koronavirusa koji u prvoj fazi znače otvaranje unutrašnjih granica Unije između zemalja članica, koje su zbog pandemije dijelom ponovo uspostavljene. Druga faza popuštanja podrazumijeva otvaranje vanjskih granica Unije ali odluka o vremenu kada će se to desiti nije objavljena na stranici Evropske komisije.

Agencija za prevoz putnika međunarodnih linija “Bundavica” je također na svojoj Facebook stranici napisala obavijest o početku rada od 3. maja, međutim, oni kažu kako “nisu dobili zvaničnu odluku o tome”, nego se nadaju da su informacije koje su vidjeli tačne.

“To je kolegica napisala, bilo je na nekom portalu na internetu, baš tako kako smo mi napisali, upravo su zbog toga ‘Halilović’ i drugi prevoznici objavili da kreću sa prevozom 3. maja”, kazali su iz agencije Bundavica.

Azra Husarić Omerović