Članak

Milunić i ostali: Odbijen zahtjev za ponovno izvođenje dokaza

13. Marta 2020.16:33
Na suđenju za zločin počinjen u prijedorskom selu Zecovi, Sudsko vijeće je donijelo odluku da se ročište održi bez optuženog Duška Zorića, koji ni ovaj put nije želio doći, te odbilo njegov prijedlog za ponovno saslušanje svjedoka.

Sudsko vijeće je obaviješteno da Zorić, koji se nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo, nije želio doći na ročište. Zorić je ranije više puta odbio dolaziti na ročište, pa je suđenje nekada otkazivano, a nekada održavano bez njegovog prisustva.

Vijeće je zaključilo da su današnji razlozi Zorićevog nedolaska neopravdani i ročište je održano bez njega.

S obzirom da je od posljednjeg ročišta prošlo više od mjesec, suđenje je formalno počelo iznova, uz saglasnost svih osim Zorića da se dokazi ne izvode ponovo.

Sudija Šaban Maksumić je rekao da je optuženi dostavio podnesak u kojem traži da se ponovo saslušavaju svjedoci. Njegov branilac Dragoslav Perić je kazao da je Zorić i njemu tako rekao, te da nema ništa dodati. Vijeće je odbilo zahtjev uz obrazloženje da nisu izneseni nikakvi argumenti.

U vezi sa stalnim zahtjevima Zorića, Maksumić je ponovio da Vijeće ovog suda nije nadležno da bilo šta postupa u vezi sa njegovim eventualnim prijevremenim puštanjem po presudi u drugom predmetu, kao ni premještanjem u drugi zatvor. Pozvao je branioca da o tome porazgovara sa optuženim.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Na današnjem ročištu bilo je planirano saslušanje svjedoka Odbrane Boška Grujičića, ali je zbog bolesti njegove braniteljice Slavice Bajić to prolongirano.

Sudija Maksumić je kazao da je, u vezi sa prijedlogom Odbrane Ilije Zorića za saslušanje svjedoka Z-11, obaviješten da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na terenu dobili informacije da svjedok nije u BiH.

Branilac Dejan Bogdanović je rekao da on ima drugačije informacije, te istakao da je Odbrani veoma važno da ovom svjedoku bude predočena izjava koju su dobili nakon njegovog ranijeg svjedočenja.

Maksumić je objasnio da Sud ne može vršiti istrage i da jedino može ponovo pozvati ovog svjedoka, koji je inače pozivan već četiri puta.

Nastavak suđenja je 27. marta.

Marija Taušan