Suđenje

Babić Ljuban i ostali: “Bacali su ih u duboku vodu”

5. Februara 2020.15:49
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Novom, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su žene i djeca napustili kuće u selima Alići i Ekići nakon dolaska srpske vojske, a kako su muškarci ostali i za njih više ništa nisu saznali.

Svjedočeći video-linkom iz Holandije, Zumra Ekić se prisjetila kako su 22. juna 1992. naišli Srbi, naoružani i u uniformama, na traktoru iz pravca sela Maslovare.

Ona je rekla da su se mještani okupljali kod njene kuće u Ekićima i da je tada prepoznala Miću Karlicu i Goronju. Dodala je da je druge znala iz viđenja, ali da im nije znala imena.

Prema njenoj procjeni, bilo je 15-ak srpskih vojnika, što pred njenom, što pred drugom kućom. U iskazu iz istrage, svjedokinja je spominjala da je vidjela i izvjesnog Stojana i Belog.

Ona je kazala da je pronađena zakopana puška i da su vodili Hasana. Kako je rekla, Goronja mu je kazao: “Uzeo si pušku da mene ubiješ.”

Ekić je rekla da su ih tjerali u pravcu kuće Mehe Alića u Alićima, gdje se okupilo dosta mještana iz oba sela.

Izjavila je da je Mirko Baltić ubio Fadila Ekića i da su vidjeli da je pucao.

Svjedokinja je kazala da su u pratnji srpskih vojnika došli do groblja i da je bila noć kada su žene i djeca odvezeni na dva traktora.

Dodala je da je grupa muškaraca, uključujući njene djeverove, ostala na groblju i da ništa više ne zna o njima. Njen suprug se kasnije raspitivao, ali “niko nije htio ništa reći”. Jedan Srbin mu je, kako je navela, rekao: “Ne pitaj, bacali su ih u duboku vodu.”

Ona je navela da je pet posmrtnih ostataka pronađeno u Alićima kod groblja.

Za ubistva 24 Bošnjaka u zaseocima Alići i Ekići, osim Milenka Babića optuženi su i Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Na pitanja Odbrana, svjedokinja Ekić je odgovorila da su do 22. juna bili dobri odnosi sa Srbima i da nije bilo napada.

Nada Mandić, braniteljica Mirka Odžića, pitala je svjedokinju da li je vidjela ubistvo Fadila Ekića. Ona je odgovorila da su čuli pucanje i da su išli naprijed, a da se ona malo “iskrenula”. Kazala je i da su vidjele Mirka Baltića.

Braniteljica joj je predočila da u ranijem iskazu nije spominjala njegovo prezime. Ona je rekla da Mirka Baltića nije poznavala i da je od drugih čula za njega.

Goronjin branilac Milan Romanić pitao je svjedokinju zašto ranije nije spominjala da se Goronja obratio Hasanu, nego je samo navela da je pušku gurao nogom. Ekić je kazala da ne zna kako to nije rekla.

Nastavak suđenja je 12. februara, kada će biti nastavljeno sa izvođenjem dokaza Odbrana.

 

Marija Taušan