Članak

Kešmeru i Menziloviću po šest godina zatvora za silovanje maloljetnice

5. Jula 2019.11:29
Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića krivim za silovanje počinjeno 1993. u Sarajevu i osudilo ih na po šest godina zatvora.

This post is also available in: English (English)

Kešmer i Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), nakon obnovljenog postupka proglašeni su krivim za silovanje počinjeno 1993. godine nad zaštićenom svjedokinjom “A”, koja je u to vrijeme bila maloljetna.

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 konvertibilnih maraka (KM).

“Sud je utvrdio da su Kešmer i Menzilović sredinom maja u jednoj zgradi u Sarajevu tukli, vrijeđali na nacionalnoj osnovi, a potom i silovali maloljetnu ‘A’, prijeteći joj da će je ubiti, a sve to je trajalo nekoliko sati”, stoji u presudi koju je obrazložilo Apelaciono vijeće.

U obrazloženju je navedeno da su svjedoci koji su imali saznanja o silovanju maloljetne “A”, kao i materijalni dokazi i medicinska dokumentacija oštećene, nesporno potvrdili krivično djelo koje se optuženima stavljalo na teret.

“Maloljetna ‘A’ je opisala sam čin silovanja, a da je počinjen zločin proizlazi i iz njenih izjava datih Centru službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo i tadašnjem vojnom sudu. Razlike u iskazima koje su Odbrane pokušale pokazati nisu bile dovoljno jake da bi se njen iskaz mogao dovesti u pitanje. O silovanju su govorili mnogi svjedoci, a njihovi iskazi su saglasni i podudarni sa iskazom oštećene”, navelo je Vijeće u obrazloženju.

Prilikom odmjeravanja kazne, Apelaciono vijeće je kao otežavajuće okolnosti cijenilo brutalnost i bezobzirnost prilikom činjenja krivičnog djela, kao i to da je oštećena bila maloljetna. Od olakšavajućih okolnosti Sud je cijenio to što su oba optužena u tom periodu bili mlađi punoljetnici.

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu 2018., na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English (English)