Članak

Nadgledanje Karadžićevih telefonskih razgovora

7. Maja 2019.14:13
Ured registrara Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića nakon što se telefonskim putem javio na tribinu održanu u Podgorici.

This post is also available in: English

U odluci Ureda registrara je navedeno da komandant pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) nije prethodno odobrio Karadžiću korištenje prostorija za komuniciranje da “javno širi informacije u bilo kom obliku”, te da postoji razumna osnova da je Karadžić prekršio pritvorska pravila.

Prema odluci Ureda registrara od 6. maja, komandantu pritvorske jedinice naređeno je da sluša i rezimira Karadžićeve neprivilegovane razgovore u proteklih pet dana, uključujući i one od 1. maja, kao i razgovore koje će napraviti u narednih sedam dana, počevši od 6. maja.

“Nadgledanje i slušanje pritvorenikovih skorijih, prethodnih i budućih neprivilegovanih telefonskih razgovora u određenom vremenskom periodu je potrebno kako bi se istražilo moguće kršenje pravila i pomoglo da se osigura bezbjednost i red u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, te je u interesu sprovođenja pravde”, navedeno je u odluci Ureda registrara.

Karadžić se u petak putem telefona obratio prisutnim na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio haški osuđenik Momčilo Krajišnik.

Ured registrara je prošle godine naredio slušanje poziva Ratka Mladića nakon što se u novembru telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije “Happy”.

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojislavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Karadžić je u martu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor. Konačna presuda se očekuje naredne godine.

Haški tribunal je ratnog predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. On je pušten na prijevremenu slobodu 2013. godine.

Lamija Grebo


This post is also available in: English