Članak

Cvetković: Tužilac zatražio kaznu

13. Februara 2019.17:11
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Saša Cvetković bude osuđen za ubistva i silovanja na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Cvetković u maju 1992. ubio dva civila romske nacionalnosti u Sasama (opština Srebrenica) i da je u junu silovao dvije djevojke u Bratuncu.

Tužilac Ivan Matešić je podsjetio na iskaze svjedoka ubistva Mejre i Alage Halilovića, majke i sina, koji su imali više od 80 odnosno 65 godina. Kako je naveo tužilac, zaštićeni svjedok “A” je do u detalje opisao kako je Cvetković udario palicom Alaginog sina Zorana i predao mu papir da ga odnese Bošnjacima u Lasovac sa zahtjevom da se predaju.

On je dodao da je svjedok potvrdio da je Cvetković, nakon što se Zoran nije vratio do predveče kako mu je rekao, s još dvojicom otišao do kuće Halilovića i pucao Alagi u glavu, te ispalio rafal u Mejru na terasi.

Tužilac je istakao da su i drugi svjedoci potvrdili događaje u vezi s ovim ubistvima, kao i da su izjavili da su čuli da je Cvetković počinio ovaj zločin. Napomenuo je da je jedan od svjedoka pitao Cvetkovićevog oca što je njegov sin ubio Haliloviće, a da mu je on uz psovku odgovorio da mu ne može ništa.

Matešić je podsjetio da su mještani svjedočili kako su ukopali tijela u bašti kuće, a kasnije ih premjestili kod rudnika, navodeći da posmrtni ostaci Halilovića nikad nisu pronađeni.

Prema tužiocu, dokazano je da su u prostorijama rudnika zatvarani civili bošnjačke nacionalnosti i da je u Sase polovinom maja 1992. došla jedinica, čije su pripadnike zvali dobrovoljci.

“Iako nema dokumentacije da je Cvetković formalno bio u nekoj jedinici, svjedoci potvrđuju da su ga viđali naoružanog i u uniformi i da je dolazio u rudnik, da su ga viđali u Sasama i u Bratuncu”, kazao je Matešić.

On je naveo da su tri svjedokinje potvrdile da su iz rudnika odvedene u jednu kuću u Bratuncu pod izgovorom da očiste vojni objekat. Kazao je da su dvije od njih – E.K. i R.D.H. izjavile da ih je, između ostalih, silovao optuženi.

Prema njegovim riječima, E.K, koja je tada imala 15 i po godina, detaljno, jasno i precizno je opisala kako je Cvetković došao s još dvojicom i nazivajući ih “balijkama”. Matešić je podsjetio da je ona posvjedočila kako je silovao, bacivši je na krevet i strgavši joj odjeću, pri tom je šamarajući, dok je ona vrištala i opirala se.

“Odbrana nije ni za gram poljuljala njeno svjedočenje. Nije ni mogla jer je svjedokinja govorila istinu, opisujući nepojmljivo ponašanje Saše Cvetkovića”, rekao je Matešić.

On je podsjetio i na iskaz R.D.H, tada 19-godišnjakinje, koja je takođe identifikovala Cvetkovića kao lice koje ju je silovalo.

Osvrćući se na dokaze Odbrane, Matešić je postavio pitanje kredibiliteta svjedoka, navodeći da njihovi iskazi nisu bili logični i istiniti kada su govorili kako su vidjeli ili čuli da su Haliloviće ubili dobrovoljci.

On je dodao da Odbrana nije pozvala nijednog svjedoka ili izvela materijalni dokaz za tvrdnju da Cvetković u to vrijeme nije bio u Sasama.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 25. februara.

Marija Taušan


This post is also available in: English