Članak

Naredne sedmice završne riječi u predmetu “Orić i Muhić”

26. Oktobra 2018.14:18
U Sudu Bosne i Hercegovine je u idući petak zakazano izlaganje završnih riječi na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Izlaganje završnih riječi u ovom predmetu koje je bilo zakazano za 19. oktobar odgođeno je jer Muhić zbog lošeg zdravstvenog stanja nije pristupio u Sud.

Istog dana će Odbrana Darka Mrđe, optuženog sa Zoranom Babićem i Radenkom Marinovićem za zločine počinjene 1992. na području Prijedora, također iznijeti svoju završnu riječ.

Za utorak, 30. oktobra, planirane su završne riječi na suđenjima za zločine počinjene na području Rogatice i Sanskog Mosta.

Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ na suđenju Zdravku Lubardi i Ozrenu Planojeviću, optuženima da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom te drugim nečovječnim djelima.

Svoje završne riječi iznijet će i Odbrana Gorana Mrđe, kojem se u obnovljenom postupku sudi zajedno s Miloradom i Rankom Mrđom te Miletom Kokotom.

Suđenje u ovom predmetu je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je Goran Mrđa bio osuđen na 14 godina, Milorad Mrđa na osam i Mile Kokot na deset godina zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Lamija Grebo