Članak

Tri identične žalbe na jednu kupovinu vatrogasnog vozila

16. Oktobra 2018.10:24
Antonio Buljan povukao je žalbu samo nekoliko sati nakon što je zbog nje zaustavljen tender “Rudnika i termoelektrane Ugljevik” za nabavku vatrogasnog vozila vrijedan više od pola miliona maraka, što je proizvelo najnovije kašnjenje u postupku koji je raspisan još u februaru 2018. godine.

Krajem augusta, samo nekoliko sati od podnošenja žalbe na tendersku dokumentaciju za nabavku vatrogasnog vozila, Antonio Buljan, direktor firme “Mikron Buljan”, povukao je žalbu koju je podnio kao jedan od ponuđača, navodeći da je “neosnovana”.

“Povukao sam žalbu jer je neosnovana i neutemeljena”, izjavio je Buljan za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

On je u svojoj žalbi, između ostalog, naznačio da na tenderu može da pobijedi samo jedan ponuđač, što je dokazivao preciznim dimenzijama vozila koje su tražene.

Gotovo identičnu žalbu mjesecima ranije je podnio još jedan ponuđač.

“Rudnik i termoelektrana Ugljevik” sredinom februara 2018. godine raspisao je tender za nabavku specijalnog vatrogasnog vozila koje može koristiti vodu, pjenu i prah.

Dvije sedmice nakon raspisivanja tendera, jedan od ponuđača – Zoran Janković, vlasnik firme “V&Z Zaštita” iz Banje Luke – podnio je žalbu u kojoj je naveo da “Rudnik i termoelektrana Ugljevik” favorizovanjem tačno određenog ponuđača teretnih vozila KAMAZ krši Zakon o javnim nabavkama.

Dodao je da samo KAMAZ ponuđača “Lada Auta” može ispoštovati tenderskom dokumentacijom propisane tehničke uslove, čime je onemogućena aktivna konkurencija.

“Osovinsko rastojanje između druge i treće osovine od 1.300 do 1.350 mm (KAMAZ je 1.320 mm), širina šasije od 2.500 do 2.550 mm (KAMAZ je 2.550 mm)… Tenderska dokumentacija je nezakonita jer je njome onemogućena pravdena i aktivna konkurencija, favorizovan je samo jedan proizvođač, tehnička specifikacija vozila je jako manjkava i neprimjerena namjeni vozila. Zahtijevamo da ugovorni organ prilagodi tendersku dokumentaciju kako bi i drugi proizvođači vozila ispunili uslove iz tehničke specifikacije”, naveo je, između ostalog, Janković u žalbi.

Poslije nešto više od dva mjeseca, Ured za razmatranje žalbi odbacio je žalbu kao neosnovanu.

Prema Zakonu o javnim nabavkama u BiH, zabranjeno je korištenje opisa iz kataloga jednog proizvođača, što je objašnjeno i u brojnim izvještajima revizija.

Diskriminacija ponuđača
U razgovoru za BIRN BiH, Janković je kazao da će, bez obzira na ranije rješenje Ureda, uložiti novu žalbu i tužiti “Rudnik i termoelektranu Ugljevik” ukoliko se njegova predviđanja o favorizovanom ponuđaču pokažu tačnim.

“Sada čekamo rezultate – ako nas ne odaberu, mi se možemo žaliti i ići ćemo na Sud, i onda ćemo naplatiti sigurno ovaj iznos koji je predviđen tenderskom dokumentacijom”, rekao je Janković.

Slobodan Obradović, direktor firme “Kamen Knežit”, također smatra da je u ovom tenderu onemogućena aktivna konkurencija. Njegovu žalbu je Ured krajem jula također odbio.

“Jedino firma ‘Lada Auto’ iz Banje Luke ima autorizaciju za KAMAZ. To je diskriminacija ponuđača, samim tim se sužava konkurencija, odnosno ne postoji uopšte”, kazao je Obradović.

Stručnjak za javne nabavke Igor Vukajlović iz Udruženja građana “Tender” ne slaže se s mišljenjem Ureda za razmatranje žalbi u slučaju žalbe firme “Mikron Buljan”.

“Da je žalba neosnovana – nije neosnovana, jer je zakon jasno propisao da tehničke specifikacije ne smiju upućivati na određeni proizvod ni na određenog ponuđača, a u ovom slučaju to nije ispunjeno, i to je svakako osnovana žalba. Zašto je odustao, to sada možemo samo nagađati”, rekao je Vukajlović i objasnio da je za nabavku nebitno koliko iznosi najveća dozvoljena nosivost.

Nakon tri uložene žalbe na ovaj tender, iz “Rudnika i termoelektrane Ugljevik” su kazali da je u toku postupak ocjene pristiglih ponuda te da, u skladu s principom povjerljivosti, prije donošenja konačne odluke ne mogu davati nikakve informacije o ovom tenderu.

U pisanom odgovoru direktor “Rudnika i termoelektrane Ugljevik” Đorđe Popović je naveo kako je sve dosadašnje žalbe Ured za razmatranje žalbi odbio.

“Ovakvo postupanje žalilaca u konkretnom postupku nabavke predstavlja flagrantno kršenje odredaba zakona, te je očigledno da je jedini interes bilo poništenje tenderskog dokumenta, onemogućavanje provođenja postupka predmetne nabavke i da se zloupotrebom Zakona o javnim nabavkama ometa ovaj ugovorni organ u izvršavanju svojih planiranih aktivnosti”, naveo je Popović u svom odgovoru.

Slično je u svom odgovoru za BIRN BiH rekao Bojan Jotanović, pomoćnik direktora za marketing i prodaju firme “Lada Auto” iz Banje Luke.

“Čudno je da su tri žalbe gotovo identične i da se u sve tri žalbe pominje firma ‘Lada Auto’ Banja Luka, što pretpostavlja da je sve tri žalbe pisao isti čovjek”, kazao je Jotanović.

On je dodao kako je “kod vatrogasnih vozila najbitnija sigurnost, dok mnogi pokušavaju prodati nekvalitetna vozila”.

“Sva vozila, posebno vatrogasna, moraju biti sigurna za prevoz ljudi, robe, za nesmetan dolazak do mjesta požara. Često žalitelji žele da svoju nekvalitetnu robu ‘proguraju’ pa se žale na sve i svašta”, rekao je Jotanović.

Rok za podnošenje prijava u ovom tenderu – tri puta mijenjan zbog žalbi – istekao je 3. septembra i uskoro se očekuje donošenje konačne odluke.

Ajla Gežo