Javne nabavke

fzo-birn-1280x720.jpg

14. Januara 2022.
Glavna služba za reviziju Republike Srpske u revizorskom izvještaju poslovanja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za 2020. godinu nije se detaljnije osvrtala na hitne javne nabavke sa početka pandemije koronavirusa. Nakon hapšenja u Republici Srpskoj zbog nabavki medicinske opreme, u Transparency Internationalu BiH skreću pažnju na različit pristup revizora ovom pitanju i malu pažnju koju su posvetili spornim ugovorima.

IMG_0396-e1638971724582-1280x720.jpg

8. Decembra 2021.
Oko 133 miliona KM potrošeno je na praćene rizične javne nabavke, kojih je, prema Monitoringu o postupcima javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, oko 90 posto. Monitoring izvještaj Centra za razvoj medija i analize i portala PratimoTendere.ba objavljen danas u Sarajevu ukazuje i na katastrofalne podatke, veliku netransparentnost u trošenju javnog novca i na nezakonito planiranje javnih nabavki.

birn-bih-detektor-elektricni-automobili.jpg

5. Novembra 2021.
Dok se suočavaju s kritikama da ne brinu o ekologiji i smanjenju zagađenja i njegovog uticaja na klimatske promjene, vlasti u Bosni i Hercegovini su u posljednje četiri godine provele tek devet tendera za nabavku električnih ili hibridnih vozila. Umjesto da pruže primjer i poticaj za nabavku automobila koji manje zagađuju, vlasti u najvećem broju i dalje kupuju službene automobile sa dizel-motorima koji znatno zagađuju okolinu.