Naredne sedmice presuda za pomaganje u genocidu

5. Oktobra 2018.16:00
Državni sud će sljedeće sedmice izreći pravosnažnu presudu Ostoji Stanišiću, optuženom za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici.

Stanišiću, koji je optužen da je pomagao pri izvršenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, presuda će biti izrečena u četvrtak, 11. oktobra.

Istog dana će početi suđenje Radetu Gariću kojeg Državno tužilaštvo tereti da je 1992. na području općine Vlasenica počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva, kao i druge zločine 1995.

U ponedjeljak, 8. oktobra, najavljeno je iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u srebreničkoj regiji.

Državno tužilaštvo će u petak, 12. oktobra, iznijeti završne riječi na suđenju Darki Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću, bivšim pripadnicima Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, koji se terete da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva.

Istog dana na obnovljenom postupku protiv Tonća Rajiča, Tužilaštvo BiH, Odbrana kao i opunomoćnik oštećenih iznijet će završne riječi.

Sud BiH je u novembru prošle godine Rajiča oslobodio optužbi za zločin počinjen u logoru “Dretelj” kod Čapljine tokom 1992. godine.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Janji, Rogatici, Srebrenici, Bosanskoj Krupi, Prijedoru i drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

 

Ajla Gežo