Članak

Cariniku potvrđena godina zatvora zbog primanja dara

28. Septembra 2018.14:38
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je službenik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Emir Tatarević osuđen na godinu zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi.

U Sudu su pojasnili da je kao neosnovana odbijena žalba Tatarevićevog branioca izjavljena na prvostepenu presudu iz maja ove godine, kojom je pored godine zatvora od optuženog oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem djela u iznosu od 60 eura.

Prema navodima presude, Tatarević je 15. februara 2017. u svojstvu službenika carinskog referata na graničnom prijelazu Gradina (općina Gradiška), obavljajući službene poslove i radnje, primio novac da izvrši radnju koju ne bi smio izvršiti u okviru svojih ovlaštenja.

U optužnici se navodi da je Tatarević od određene osobe zahtijevao i primio iznos od 60 eura prilikom ulaska u carinsko područje kako bi mu omogućio prevoz polovnih stvari uključujući, između ostalog, uvoz polovnih automobilskih guma što je zabranjeno uvoziti u BiH i što je suprotno važećim zakonskim propisima.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin