Članak

Arifović i Smajlović osuđeni za zločine u Srebrenici i Bratuncu

14. Septembra 2018.12:44
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Izeta Arifovića na deset godina zatvora za ubistva civila počinjena na području Srebrenice i Bratunca, a Suada Smajlovića na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela.

This post is also available in: English

Arifović je proglašen krivim za ubistva dvojice civila u Srebrenici koji su zarobljeni 12. jula 1992. godine u obližnjem mjestu Zalazje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima.

Vijeće Suda BiH je Amira Salihovića oslobodilo krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu, od kada nisu više viđeni.

Predsjedavajući sudija Staniša Gluhajić je rekao da je Vijeće poklonilo vjeru dijelu iskaza ključnog svjedoka Optužbe O-2, kao i da je utvrdilo da su oštećeni imali status civila.

Gluhajić je pojasnio da je na osnovu izkaza O-2 Vijeće utvrdilo da je Arifović pucao u jednog od zarobljenika kod zgrade tadašnje policijske stanice u Srebrenici, što proizlazi i iz drugih dokaza, no on je istakao da ne proizlazi da je ta osoba preminula, zbog čega je Arifović proglašen krivim samo za “ozljedu tjelesnog integriteta”.

Prema obrazloženju presude, Sud nije mogao utvrditi da je Smajlović pucao u jednog od zarobljenika, kao i da O-2 nije mogao potvrditi navode ove tačke optužnice. Vijeće je poklonilo vjeru iskazu O-2 kada je govorio o ubistvu Prodanovića, kazavši da je bio neposredni očevidac.

“Vijeće nije prihvatilo alibi Arifovića da je bio teško ranjen u to vrijeme i da se teško kretao, kao ni Smajlovića da nije bio u Srebrenici”, rekao je Gluhajić.

Predsjedavajući sudija je naglasio i da, u nedostatku dokaza, Vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da je Salihović počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Nepravosnažnom presudom optuženi su oslobođeni naknade troškova, a oštećeni se sa imovinskopravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Po objavljivanju presude, doneseno je rješenje kojim se Arifoviću određuje mjera zabrane putovanja van države, prelaska granice s ličnom kartom, te će se mu se oduzeti putne isprave. Arifoviću je također naloženo da se jednom sedmično javlja najbližoj policijskoj stanici.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English