Članak

Tužilaštvo želi pritvor za osumnjičenog za napad na novinara

11. Septembra 2018.15:53
Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci zatražilo je da se bokseru Marku Čoliću odredi jednomjesečni pritvor, dok je njegov advokat Gordan Jovišević zatražio da se Čolić, koji se sumnjiči da je pretukao novinara Vladimira Kovačevića, pusti na slobodu.

Kovačević je napadnut 26. septembra ispred zgrade u kojoj živi u Ulici Banović Strahinje u Banjoj Luci. Tada su mu prišle dvije maskirane osobe i palicama mu nanijele teške povrede glave.

Okružno javno tužilaštvo je zbog sumnje da je učestvovao u ovom zločinu zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora Čoliću.

Jovišević je od sudije za prethodni postupak zatražio da se odbije prijedlog za određivanje pritvora i da se njegov branjenik pusti na slobodu.

On je iznio nekoliko zamjerki na prijedlog pritvora koje je dostavilo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, a kazavši da tužilac još uvijek nije uzeo službenu izjavu od Kovačevića. Jovišević je rekao da se cijeli prijedlog pritvora zasniva na službenoj zabilješci što ne može biti dokaz.

“Tužilac nije pružio valjano obrazloženje u pogledu kvalifikacije djela koje se Čoliću stavlja na teret. Osim toga, u prijedlogu za pritvor navodi se da su oštećenom nanesene teške i po život opasne povrede, ali nisu pruženi dokazi koji to potvrđuju”, istakao je Jovišević.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je u ponedjeljak da je policija intenzivno tragala za počiniocima, ali da su istragu pratile i “teorije zavjere”.

“U napadu nema političke pozadine. Tužilaštvo je napad okvalifikovalo kao pokušaj ubistva i sada je na pravosuđu da završi svoj dio posla. Napad nema nikakve veze s bilo kim iz vlasti, niti je napad naručen od bilo koga ko je dio vlasti”, istakao je Lukač.

Međutim, Kovačević tvrdi da napad ima političku pozadinu i da se što prije moraju otkriti naručioci napada.

Čolić je bivši bokser banjalučke Slavije, a sada je član kluba borilačkih vještina “Hektor”. U dvorani “Borik” 21. septembra ove godine trebao je, kao član kluba “Hektor” da se bori za titulu internacionalnog šampiona u teškoj kategoriji, kako je objavljeno, između Rusije, Evrope i ostatka svijeta.

 

Goran Obradović