Članak

Vlasenko Rade i ostali: Odbrane žele oslobađajuću presudu

4. Jula 2018.13:50
Iznoseći završnu riječ pred Državnim sudom, Odbrane Radeta Vlasenka i Drage Končara zatražile su donošenje oslobađajuće presude s obzirom da Tužilaštvo BiH, po njihovom mišljenju, nije dokazalo navode optužnice.

Vlasenkov advokat Saša Dakić rekao je na početku iznošenja završne riječi da žali za svim žrtvama na području Prijedora, ali je dodao da njegov klijent nije odgovoran za zločine počinjene u tom gradu.

“Nesporno je da Rade Vlasenko nije odlučivao o tome da li će se voditi rat”, kazao je Dakić.

Advokat je napomenuo da Vlasenko nije bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), niti bilo kakve oružane formacije.

Dakić je rekao da su iskazi svjedoka Državnog tužilaštva međusobno kontradiktorni, te da im se ne može pokloniti vjera. Dodao je da su neki od njih imali motiv da svjedoče s obzirom da su “kontaminirani ubistvima svojih roditelja”.

“Tražim oslobađajuću presudu”, kazao je Dakić.

Rade Vlasenko optužen je s Dragom Končarom i Milanom Krupljaninom da su, kao pripadnici VRS-a, učestvovali u progonu civilnog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Na teret im se stavljaju ubistva osam osoba počinjena na području Kozarca i Prijedora, a među tim žrtvama su i osobe starije životne dobi.

Končarov advokat Savan Zec je rekao da se materijalni dokazi i iskazi svjedoka Državnog tužilaštva ne odnose na njegovog klijenta, niti dokazuju navode optužnice.

Zec je kazao da je jedan od ključnih svjedoka Tužilaštva BiH – Semir Alukić – zbog stradanja roditelja pokazao “pristrasnost” i zato se njegovom iskazu ne treba pokloniti vjera.

“Alukić je rekao: ‘Ja bih ubio one koji su ubili moje roditelje’”, kazao je Zec.

Njegov klijent, kako je dodao advokat Zec, već četiri godine trpi posljedice zbog ovog suđenja, te očekuje od Vijeća da donese “pravednu, oslobađajuću presudu”.

Prethodno je Državno tužilaštvo u završnoj riječi zatražilo da sva trojica optuženih budu proglašeni krivima.

Odbrana Krupljanina će svoju završnu riječ iznijeti u petak, 6. jula.

Elma Selimović