Članak

Presuda za zločine u Srebrenici i Bratuncu 14. septembra

4. Jula 2018.16:02
Sud BiH izreći će 14. septembra presudu Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću optuženima za zločine u Srebrenici i Bratuncu.

Sud BiH zakazao je izricanje presude, nakon što je Odbrana Amira Salihovića zatražila u završnoj riječi donošenje oslobađajuće presude.

Sabina Mehić, braniteljica optuženog Salihovića, kazala je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice.

“Nisu dokazana obilježja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Odbrana predlaže da se izrekne oslobađajuća presuda i da se oslobodi naknade troškova postupka”, rekla je Mehić.

Tužilaštvo BiH tereti Salihovića za nezakonito hapšenje devet osoba, koje je, prema optužnici, natjerao da se popenju na karoseriju kamiona, a zatim ih odveo u nepoznatom pravcu od kada nisu više viđeni.

Dodala je da je Tužilaštvo nije dokazalo da je Salihović učestovao u protivpravnom hapšenju devet osoba naglasivši da svjedok O-2 naveo da su lica bila svezana prije dolaska Salihovića.

“U trenutku njegovog dolaska sve je bilo završeno. Osim iskaza O-2 nemate nijedan dokaz koji se može dovesti u vezu s mojim branjenikom”, kazala je Mehić.

Istaknula je da nije dokazano da je Salihović natjerao devet lica da se popenju na karoseriju kamiona, naglasivši da su svjedoci govorili da ih je drugo lice odvezlo te da su tri do četri dana proveli u Ministrastvu unutrašnjih poslova (MUP) u Srebrenici i da su tek tad odvezeni u nepoznatom pravcu.

Naglasila je i da su svjedoci Odbrane optuženom dali alibi da je bio tada na drugom mjestu.

Tužilaštvo tereti Arifovića, Smajlovića i Salihovića, bivše pripadnike oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za ubistva civila srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac u junu i julu 1992. godine.

 

Albina Sorguč