Članak

Odbijena žalba Tužilaštva na puštanje iz pritvora Dudakovića i ostalih

9. Maja 2018.16:05
Sud BiH odbio je kao neosnovanu žalbu koju je Tužilaštvo BiH podnijelo zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i dvanaestorici ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

Fahrija Karkin, branilac osumnjičenog Ekrema Dedića, rekao je da je žalba Državnog tužilaštva odbijena i da je Sud BiH odredio mjere zabrane svim osumnjičenim.

“Ja sam podnio žalbu na neosnovano vođenje postupka, odnosno na nepostojanje osnova sumnje da je Dedić počinio djelo za koje je osumnjičen”, kazao je Karkin.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Albina Sorguč